Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Erősebb az akarata annak, aki már leszokott

kategória: Dohányzás, Neurológia, Pszichológia

Miért sikerül egyeseknek leszokniuk a dohányzásról és másoknak miért nem? Ennek a titoknak a nyitjára akartak rájönni a sikeresen leszokók agyműködésének tanulmányozásával a Trinity Kollégium és a dublini Dohányfüst Mentes Társaság Kutatóintézete kutatói, amikor funkcionális MRI-vizsgálatot végeztek dohányosokon és olyanokon is, akik már leszoktak, illetve olyanokon, akik sosem dohányoztak. Közben az alanyoknak olyan feladatokat kellett elvégezniük, melyek a leszokáshoz feltételezhetően fontos kognitív képességeket mérték fel. Például az indulatkezelést, a viselkedés kontrollját és a figyelmet.

A kutatók felfedezték, hogy a feladatok végrehajtása közben a dohányosok prefrontális régiójának működése csökkent. Ez az agyi terület felelős a viselkedés ellenőrzéséért. A kéreg alatti részek aktivitása viszont nőtt, például azé az idegé, mely a nikotininger megugrására válaszol. Ezzel szemben a már leszokott egykori dohányosoknál nem jelentkezett ez a kéreg alatti aktivitás, helyette a viselkedés-ellenőrzésben kritikus fontosságú frontális lebenyek működtek erőteljesebben, sokkal jobban, mint azoknál, akik sosem gyújtottak rá.

Ezek a tapasztalatok arra utalnak, hogy az "önuralomért" feltételezetten felelős agyi területek erősebben működnek azoknál, akik már leszoktak a dohányzásról. Ezt a fajta önkontrollt le lehet mérni, összefüggésbe lehet hozni bizonyos agyi régiókkal, ezek valószínűleg meghatározzák a "leszokási képességet" is. Az eredmények alátámasztják, hogy mennyire fontos a vágy legyőzéséhez szükséges kognitív képességek gyakorlása a leszoktató terápiák során.

2011.05.09 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések