Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Erősebb az akarata annak, aki már leszokott

kategória: Dohányzás, Neurológia, Pszichológia

Miért sikerül egyeseknek leszokniuk a dohányzásról és másoknak miért nem? Ennek a titoknak a nyitjára akartak rájönni a sikeresen leszokók agyműködésének tanulmányozásával a Trinity Kollégium és a dublini Dohányfüst Mentes Társaság Kutatóintézete kutatói, amikor funkcionális MRI-vizsgálatot végeztek dohányosokon és olyanokon is, akik már leszoktak, illetve olyanokon, akik sosem dohányoztak. Közben az alanyoknak olyan feladatokat kellett elvégezniük, melyek a leszokáshoz feltételezhetően fontos kognitív képességeket mérték fel. Például az indulatkezelést, a viselkedés kontrollját és a figyelmet.

A kutatók felfedezték, hogy a feladatok végrehajtása közben a dohányosok prefrontális régiójának működése csökkent. Ez az agyi terület felelős a viselkedés ellenőrzéséért. A kéreg alatti részek aktivitása viszont nőtt, például azé az idegé, mely a nikotininger megugrására válaszol. Ezzel szemben a már leszokott egykori dohányosoknál nem jelentkezett ez a kéreg alatti aktivitás, helyette a viselkedés-ellenőrzésben kritikus fontosságú frontális lebenyek működtek erőteljesebben, sokkal jobban, mint azoknál, akik sosem gyújtottak rá.

Ezek a tapasztalatok arra utalnak, hogy az "önuralomért" feltételezetten felelős agyi területek erősebben működnek azoknál, akik már leszoktak a dohányzásról. Ezt a fajta önkontrollt le lehet mérni, összefüggésbe lehet hozni bizonyos agyi régiókkal, ezek valószínűleg meghatározzák a "leszokási képességet" is. Az eredmények alátámasztják, hogy mennyire fontos a vágy legyőzéséhez szükséges kognitív képességek gyakorlása a leszoktató terápiák során.

2011.05.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább


Szponzorált hirdetések