Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Erős görcsökkel jön a lehűlés!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fájdalomcsillapítás, Gyermek-egészségügy, Magas vérnyomás, Neurológia, Nőgyógyászat, Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek, Urológia, Várandósság, Vészhelyzetek, katasztrófák

30 százalékkal nő a rosszullétek és a halálozások száma 27 fokos napi átlaghőmérséklet felett, de a lehűlés is nagyon megviseli a betegeket. A hőguta helyett görcsök veszélyeztetik az idős és beteg embereket.

Médiatár főoldal
animáció

A vese működése, betegsége

A vese működése, betegsége
A 36-38 fokos hőséget követő heves hidegfront általában a görcskészséget fokozza, súlyosbodhat a vérnyomásbetegség, erősödő fejfájás tapasztalható, a szívbetegeknél is jelentkezhetnek görcsök, szívtáji szorító fájdalom. A vesekövességben szintén görcsök jelentkezhetnek - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Dr. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese.

Érdekes jelenség: ilyen hidegfront esetén gyakoribbak a szülések is.
A szakember azt tanácsolta, hogy ha bárki a tüneteinek súlyosbodását észleli, akkor beszéljen a kezelőorvosával, mert tanácsolhatja, hogy egyes gyógyszerek adagját megnöveljék. Lehet, hogy egy kicsivel több vérnyomáscsökkentőre vagy görcsoldóra van szükség a hidegfront átvészeléséhez - mondott példát a doktornő.

A kánikulát követő drasztikus lehűlés is sok munkát ad a mentőszolgálatnak. A szívbetegeknek és vérnyomásproblémával küszködőknek okoz problémát az időjárás, gyakoribbá vállnak az átmeneti agyi keringési zavarok, és a szülések megindulása miatt is több munkája lesz a mentőszolgálatnak, illetve a szülészeti osztályoknak.

Az enyhülésig még van pár órányi forróság, ezzel kapcsolatban az országos tiszti főorvos a következőket mondta a HáziPatika.com-nak.

Bár most a gyakorlatban nem ez volt a sorrend, de a hőségriasztást semmiképpen nem az Országos Meteorológiai Szolgálat rendeli el - mondta Dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos.
- Az OMSZ jelentést tesz a tisztiorvosi szolgálatnak, a hőségriasztást az országos tiszti főorvos rendeli el. A hőség egészségügyi kockázatainak megítélése orvosi feladat. A felelősség a miénk - hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos.

Ebből a szempontból a tartós hőség és az éjszakai lehűlés hiánya az, ami veszélyt jelent, emiatt rendelhet el figyelmeztetést az ÁNTSZ.

Adott esetben egy hirtelen felmelegedés a nyár elején az súlyosabb, főleg, ha hét közben van. Egészségügyi szempontból a hőség tartóssága fontos, mert a város felmelegszik, főleg a lakótelepek, a panelházak.

A hőségriasztás adott esetben egy felszólítás a védelmi bizottságoknak, hogy locsolni kell a betont, hűteni az utcákat, dugóban és baleset helyszínén vizet kell osztani.

Orvosi szempontból a napi legalacsonyabb hőmérséklet a mérvadó, mert ha az magasan marad, akkor a szervezet nem tud felfrissülés találni, és a városokban éjszakára is olyan magas marad a hőmérséklet, hogy nem lehet a lakást lehűteni szellőztetéssel. A napokig tartó, éjszaka is meleg időszak a legveszélyesebb - tette hozzá Dr. Falus Ferenc.

Hőségriasztáskor a kórházaknak életbe lép egy speciális terv: a klimatizált helyiségeket, tehát a könyvtárakat, előadótermeket megnyitják a betegek és a látogatók előtt.

A mentőszolgálat ilyenkor tartalékot hív be, hogy az üzembiztonság meglegyen, hiszen átlag 20 százalékkal több hívás érkezik, és ez igaz a kánikulát követő drasztikus hidegfrontra is, amikor más típusú rosszullétek miatt vállnak gyakoribbá a riasztások és segélykérő telefonok - tette hozzá Dr. Falus Ferenc.

Kéky Kira

2008.08.15 14:06:42

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések