Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nanomedicinát vetettek be az emlőrák-diagnosztikában

kategória: Daganatos betegségek

A daganatsejtek az elsődleges daganatból más szervekre ráterjedve áttéteket hoznak létre. Az esetekben többségében ezek vezetnek a beteg halálához. A Nature Nanotechnology októberi számában közölt tanulmányban Roderick Lim professzor és Dr. Cora-Ann Schönenberger (Bázeli Egyetem, Svájc) azokat a nanobiológiai jellemzőket (nanomechanikai ujjlenyomat) tanulmányozta, melyek alapvetőek a daganatos áttétképződés szempontjából. A többszörösen kitüntetett, ARTIDIS-nek elnevezett módszert tervezik hadba állítani a diagnosztikában és a nanomedicinában is.


Az emlőrák az egyik leggyakoribb daganat, Svájcban évente mintegy 5500 esetet diagnosztizálnak. Mindazonáltal a diagnosztikus folyamat igen lassú, és számtalan szubjektivitást és ellentmondást is tartalmaz. Ráadásul azt sem egyszerű meghatározni, mely daganatnál várható az igazi veszély, a szervi áttétek megjelenése. Ennek áthidalására dolgozták ki az ARTIDIS-t, mely szövetmintákból határozza meg a daganat nanomechanikai jellemzőit.

A gép szívét egy ultravékony atomikus mikroszkóp jelenti, mely képes detektálni a sejtek és az azokat körülvevő nanométeres nagyságú struktúrákat (extracelluláris mátrix). A speciális mikroszkópban ébredő erők mintegy tízezernyi információt szolgáltatnak egyetlen szövetmintából. A módszer száz betegen próbálták ki, így határozva meg a jóindulatú és a rosszindulatú daganatszövet ujjlenyomatát. Az eredményeket hagyományos szövettani elemzés segítségével erősítették meg.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.06 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések