Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Érelmeszesedést állapítottak meg egy múmiánál

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Az érelmeszesedés legrégebbi esetét fedezték fel egy egyiptomi hercegnő múmiájának CT-vizsgálata közben. "Az érelmeszesedést a modern élet velejárójának hisszük, legfőképp azért, mert az elváltozás a fejlődő országokban egyre gyakoribbá válik, amint lakossága nyugatiasodni kezd" - mondja erről Gregory Thomas, a Kaliforniai Egyetem, Irvine kutatója. Korábban is ismeretes volt azonban, hogy a betegség az ókori egyiptomiakat sem kímélte, noha kevésbé kalóriadús étrenden éltek, mint a ma embere. A mostani vizsgálat azt bizonyította be, hogy az érelmeszesedés az ó-egyiptomiak körében sokkal elterjedtebb volt, mint korábban feltételezték.

A nemzetközi kutatócsoport 52 múmiát vetett alá CT-vizsgálatnak, többségük a kairói Egyiptomi Múzeumból származott. Ez volt eddig a legnagyobb ilyen múmiavizsgálat. Negyvennégy múmiának maradt meg a szíve, s voltak azonosításra alkalmas véredényeik, közülük húsz szenvedett érelmeszesedésben (45 százalékuk). A leggyakrabban az aortában észlelték az elváltozást, de néhány múmiánál az alsó végtagokat és a medence szerveit ellátó artériákban mutatták ki. Nyolc múmiánál az agyi artériák meszesedtek el, vagyis ezeknél a személyeknél igen magas volt a stroke (agyi érkatasztrófa) kockázata.

Három esetben a szív koszorúereiben fedezték fel a jellegzetes lerakódásokat. Ezek egyike a legidősebb múmia, a XVII. dinasztia korából származó Ahmoszé Meriet Ámon hercegnő, aki Kr.e. 1580-1550 között élt. Noha nem dohányzott, hamburgert sem fogyaszthatott, érelmeszesedése oly előrehaladott állapotban volt a negyvenes kort is alig megért hercegnőnél, hogy a későbbiekben bizonyára mellkasi fájdalmak is felléptek volna nála.

2011.04.14 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Rajtam már csak a félhomály segít

A korosodó nők pontosan értik miről szól ez a mondat. Úgy érzik, hogy a "tünde fény" csak a fiataloknak kedvez. Jó megvilágításban ugyanis minden redő, ránc, folt, bőrhiba bosszantóan látványos. Tenni kell valamit, hogy emiatt ne kelljen sötétben élni.

tovább

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!


Szponzorált hirdetések