Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Le akar szokni? Vessen be minden eszközt

kategória: Dohányzás

Akik le szeretnének szokni a dohányzásról, sokkal sikeresebbek lehetnek, ha a gyógyszeres, illetve nikotinpótló kezelést kiegészítik viselkedési tanácsadással is - derült ki egy új tanulmányból. A Cochrane Library legújabb kiadása beszámolt arról, hogy kevés olyan életmódbeli változás hoz annyi pozitív eredményt, mint a cigaretta elhagyása. Javul a keringés, továbbá csökken a vérnyomás, a rák és a szívbetegségek kockázata. "Mivel tudjuk, hogy mindkét fajta terápia hatásos, ezért azt feltételeztük, hogy együtt még eredményesebbek lehetnek, mint külön-külön" - mondta el a kutatás vezetője, Lindsay Stead, az Oxford Egyetem elsődleges egészségtudományi karának munkatársa. Társával ezt a megfigyelést akarták alátámasztani a kombinált módszer eredményeinek felmérésével.


41 kutatás anyagát tekintették át, melyben több mint húszezer dohányos vett részt. Kiderült, hogy a gyógyszerek és a viselkedésterápia együttesen 70-100 százalékkal növelte a leszokók arányát a minimális vagy semmilyen intervencióhoz képest. A viselkedésterápia során a leszokni vágyók 4-8 alkalommal találkoznak egy tanácsadóval vagy orvossal.

"Az egészségügyi szakemberek jelentős szerepet játszanak abban, hogy meggyőzzék a dohányzókat a leszokás fontosságáról, továbbá hogy elérhetővé tegyék a kezelési módokat. A legtöbb egészségügyi rendszerben ez úgy néz ki, hogy a leszokás megkezdésekor rövid tanácsadáson vesznek részt, tájékoztatást kapnak a gyógyszerekről, majd néhány héttel később személyesen vagy telefonon bejelentkezhetnek - fejtette ki Steven S. Smith, a Wisconsin Egyetem Dohányzáskutatási Központjának adjunktusa. - A leszokni vágyó betegek számára a tanácsadást és a megfelelő gyógyszert is biztosítani kellene."

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.31 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések