Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zene és emlékek

kategória: Pszichológia

Egy 71 éves csellista agyában bizonyos régiókat teljesen elpusztított a herpesz enkefalitisz, más néven az agyvelőgyulladás. Minden 2005 előtti emlékét elvesztette, de a zenével kapcsolatos dolgokra emlékezett. Ez arra enged következtetni, hogy zenei memóriánk a többi emléktől elkülönítve működik.

Az agyvelőgyulladás kialakulásáért ugyanaz a kórokozó a felelős, mint az ajakherpeszért. Ritka esetekben a vírus az agyi idegeket is megfertőzheti. A csellista esetében a vírus kiiktatta a középső temporális lebeny nagy részét, ami az emlékek, események és tények tárolásáért felelős. Semmilyen személyes témájú emléket nem volt képes felidézni, és a körülötte lévő emberek közül csak testvérét és ápolóját ismerte fel.

A vizsgálatok során kiderült azonban, hogy képes felismerni egyes zeneműveket és skálákat. Carsten Finke (Charite Egyetemi Kórház, Berlin) és kollégái további teszteknek vetették alá a pácienst. Zenei szakértőkkel együtt olyan tesztsorozatot állítottak össze, amellyel megvizsgálhatták, hogyan működik a zenei memóriája. Az egyik teszt során a betegnek olyan zeneművet játszottak le, amelyet a betegsége előtt komponáltak, majd egy olyat, amelyet már a fertőzés után. Amikor megkérdezték, melyik zeneművet ismeri jobban, az esetek 93 százalékában a régebbit választotta.

Az amnézia mellett a betegnek az új emlékek elraktározásával is gondjai támadtak. Képtelen volt emlékezni például saját otthonának elrendezésére és az általa szedett gyógyszerekre. Ugyanakkor a betegsége óta megismert zeneműveket az esetek 77 százalékában felismerte.

A kutatók remélik, hogy ez az eset segíthet jobban megérteni, miként tárolja agyunk az emlékeket. A szakértők reményei szerint a zenés rehabilitáció sokat segíthet a csellista állapotán. A tervek szerint zenei hangokat kötnek majd össze különböző emberekkel és feladatokkal, hogy tudjon mire asszociálni.

2011.11.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Beszámoló az anti-aging világkongresszusról

Az Anti-Aging Világkongresszust a francia Riviérán, Monte Carloban rendezték. Az öregedési folyamatok késleltetése, betegségek prevenciója, a fiatalító eljárások (kozmetikai dermatológia, sebészet, stb.) legújabb vívmányai kerültek napirendre.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések