Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kinek mi a boldogság?

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

A fiatal és az idős emberek teljesen eltérő módon élik meg a boldogságérzetet, amikor azt mondják, hogy boldognak érzik magukat, állítja egy frissen megjelent tudományos tanulmány.

A kutatók szerint a fiatalabb generációk körülbelül 60 százalékának számára a boldogságérzet egyet jelent az izgalommal. A felmérések alapján a fiatal felnőttek nehezen találnak boldogságot izgalom nélkül, míg a gyerekek számára ez a két érzés szinte teljesen elválaszthatatlan egymástól.

Ezzel szemben az idősebb korosztályhoz tartozók 80 százalékánál az elégedettség érzése váltja ki a boldogságot. A tanulmány szerint tehát legalább két teljes mértékben eltérő boldogságérzetről beszélhetünk.

A tanulmány készítése során a kutatók különböző korosztályú emberek blogjának szövegét elemezték egy speciális számítógépes programmal, amely kifejezetten a boldogsághoz és egyéb érzelmekhez köthető kifejezéseket analizálta. Ezt követően megvizsgálták és összehasonlították a résztvevők boldogságdefinícióját. Majd megfigyelték, hogy milyen érzelmeket vált ki belőlük egy nyugalmat árasztó, illetve egy energetikus zeneszám. Végül megkérdezték a résztvevőket, hogy milyen típusú kiadásokra költenek szívesen.

"Két, egymástól teljesen eltérő boldogságról van szó: az egyik a békesség, a másik az izgalom érzéséhez köthető" - összegezte Cassie Mogilner professzor, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója. A különbség vélhetően elsősorban a jövő, illetve a jelen értékelésének különbségből fakad. A fiatalabb generációkat általában jobban foglalkoztatja a jövő, ezért alapul boldogságuk inkább az izgalmakon, míg az idősebb nemzedék nagyobb jelentőséget tulajdonít a jelennek, ezért hozható összefüggésbe az ő örömforrásuk inkább az elégedettséggel.

2011.08.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések