Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Eltérő étrend az ideális a férfiaknak és a nőknek

kategória: Táplálkozás

A legújabb kutatások rámutatnak arra, hogy a férfi és a női nem számára eltérő az ideális étrend, mely mellett hosszabb életük lesz és jobb megtermékenyítőképességgel rendelkezhetnek.

 

 

Táplálkozásunk jelentős mértékben befolyásolja az élettartamunkat és hozzájárul a termékenység ideális feltételeihez. Ez a két nemben természetesen különböző étrendet kíván. "Az ideális étrend megválasztása egyénre szabott, függ a nemtől és attól, hogy melyik reprodukciós életszakaszban vagyunk. Például más a kismama és a változó korban lévő nő számára a megfelelő" - mondta el a New Souh Wales-i Egyetem evolúciós kutatási központjának igazgatója, Rob Brooks professzor.


"Nem feltétlenül fedezi az igényeinket az az étel, amit éppen megkívánunk" - hangsúlyozták a kutatók. A Current Biology hasábjain megjelenő cikkben az ausztrál tücskök vizsgálata során arra derült fény, hogy a lehető leghosszabb élettartam magas szénhidrát és alacsony fehérje tartalmú étrend mellett volt megfigyelhető. A szénhidrát-fehérje egyensúly optimális értéke a termékenység szempontjából azonban drámai különbségeket mutatott a nemek között. A hímek 8:1 szénhidrát/protein arány mellett a legtermékenyebbek, míg a nőstények számára az ideális szaporodási körülmények 1:1 arányú szénhidrát-fehérje bevitel mellett érhetők el. Ha szabadon dönthettek az állatok arról, hogy miből mennyit esznek, azaz azt ették, amit megkívántak, akkor a nőstények csak kevéssel több fehérjét fogyasztottak, mint a hímek. Ez azt jelenti, hogy mind a hímek mind a nőstények a hosszú élettartamot, valamint az ideális szaporodási körülményeket teremtő megfelelő étrendek közül egy átmeneti megoldást választottak. "Ez a köztes út, mint arany középút viszont távol áll az ideálistól".


Hogy mit is jelent ez ránk, emberekre vonatozóan? Nyilvánvalóan nálunk a férfi-nő közti különbség még árnyaltabb, mint a tücsköknél. Tudjuk, hogy más-más étrend szükséges az egyes nemeknél és a különböző reprodukciós életszakaszokban. "Mindez azt eredményezi, hogy akárcsak a tücskök, a táplálkozásban mi is kompromisszumot kötünk, és az igényeink, a lehetőségeink, valamint az ízlésünk által meghatározott lehetőségek között mozog, hogy éppen mit is eszünk."

2008.07.22 09:10:02

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések