Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bélbaktériumok segíthetnek egészséges időskorhoz

kategória: Gyomor- és bélproblémák, Öregedés, Táplálkozás

Korábbi eredmények nyomán világossá vált, hogy még az egészséges fiatal felnőttek szervezetének mikroorganizmusai is elképesztő eltéréseket mutatnak. Egy 242 személy bevonásával végzett vizsgálat, amelynél még az ínybetegség is kizáró ok volt, rámutatott, hogy aligha létezik egymáshoz két hasonló flórájú test. az is köztudott, hogy az idősek esetében kevésbé stabil és nem annyira változatos flóráról beszélhetünk, valamint a korral beálló változás mértéke szintén egyénfüggő. A bélrendszer tranzitideje megnő, tehát a táplálék áthaladása lassul, továbbá kevesebb folyadék termelődik az emésztőrendszerben, ami a lebontást segítené.


A Nature című folyóirat aktuális számában közölt beszámoló a 64 éven felüliek bélflóráját vette vizsgálat alá. Paul W. O'Toole, az írországi Cork Egytem munkatársa kollégáival együtt 178, különböző körülmények között élő idős embert vizsgált meg. Egyesek saját lakásban éltek, mások nyugdíjasotthonban, de kórházi kezelés alatt állók is akadtak közöttük. Az orvosok elsősorban arra fektettek hangsúlyt, hogy föltárják az étrend és az emésztőrendszeri betegségek közötti összefüggéseket. Ezért részletes étkezési naplót kértek a résztvevőktől, valamint rögzítették fizikai és mentális egészségi állapotukat, továbbá az immunrendszerükét is. A 78 éves átlagéletkorú minta egyetlen tagja sem szedett antibiotikumot a felmérés idején.

Az eredményekből többek között kiderült, hogy az otthonban lakók bélflórája a Bacteroides törzsből mutatott magasabb arányt, míg a többieké inkább az úgynevezett firmikut baktériumokból. A hosszú távú ellátásban részesülők szervezetében kevésbé volt változatos a flóra. Bebizonyosodott, hogy az egészséges, sokszínű, szénhidrátban dús étkezés gazdagabb baktérium- és gombavilágot biztosít. Az otthonban gondozottak székletében kevesebb butirátot találtak - ezt a vegyületet szintén a bélflóra állítja elő -, s ők többször mutatták bélgyulladás jeleit, mint máshol élő társaik.

"Az étrend és a mikroorganizmusok közötti összefüggés feltárását megkezdtük, így lehetőség nyílik az egészségesebb időskorra" - foglalták össze a szerzők, akik speciálisan összeállított táplálékkiegészítőt javasolnak a hiányos bélflórájú nyugdíjasok számára.

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.21 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések