Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Elsüllyedt hajók kincsei

kategória: Programajánló

Az Elsüllyedt hajók kincsei című kiállítás a részlegesen akadálymentesített Iparművészeti Múzeumban, Budapesten látható 2012. január 15-ig. A tárlat gerincét a tengerből előkerült kínai kerámiák adják, a műtárgyak a X. századtól kezdve egészen a XIX. század elejéig mutatják be a kínai kerámiaművesség főbb korszakait. A műtárgyak egyebek mellett a Belitung, a Göteborg, a Nanking, a Santa Cruz és a Diana hajók rakományából származnak, a legtöbb elsüllyedt hajót a mai Vietnám, Indonézia, Malajzia vagy a Fülöp-szigetek partjainál érte szerencsétlenség.

Az érdeklődők emellett megtekinthetik a szárazföldi ásatások révén felszínre hozott kínai régészeti kerámiákat is, melyek a gyűjtemény időhatárait egészen a neolitikumig nyújtják. A legkorábbi kiállított edény az időszámításunk előtti III. évezredből való, míg a sírfigurák időszámításunk szerint a IV-VIII. században készültek. A kiállításon fontos helyet elfoglaló, Európába érkező kínai exportporcelánok legnevezetesebb darabjai Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király (1670-1733) gyűjteményéből valók.

A tárlaton látható közel 200 alkotás több mint 5 ezer évet ölel fel. A legkésőbbi tárgyegyüttes 2007-ben készült a kínai porcelánkészítés fellegvárában, Csingtecsenben (Jingdezhen): egy 1745-ben Göteborg partjainál elsüllyedt teherhajó rakományát idézi fel korhű tányérmásolatok és egy mai használatra szánt bögre segítségével.

2011.12.24 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Tesztajánló

  Asztma-kontroll teszt

  Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

  Tippek:

  Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


  Szponzorált hirdetések