Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bevált az influenza-gyorsteszt

kategória: Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Két új kutatás is alátámasztotta, hogy a diagnosztikai influenza gyorstesztek pontos diagnózist adnak, alkalmazásuk az influenzás időszakban a betegek korábbi kezelését eredményezi, és segít megelőzni a betegség terjedését. Nemrég kezdődött meg a 2012-es influenzaszezon, és késői megjelenése ellenére a becslések szerint világszerte akár 5 millió embert is érinthet. A betegek többsége felépül, de közel 500 ezer ember belehalhat a betegségbe. A legnagyobb veszélynek a kisgyermekek és az idősek vannak kitéve.

Az Annals of Internal Medicine legújabb számában megjelent két tanulmány a gyors diagnózis és kezelés jelentőségét hangsúlyozza. A víruskultúra-vizsgálat pontosan diagnosztizálja az influenzát, de az eredményekre akár 10 napot is kell várni. Az újabb (RT-PCR) tesztek sokkal gyorsabb eredményt adnak, de nagyon költségesek, és speciális eszközöket igényelnek. Az olcsó és egyszerűen használható diagnosztikai influenza-gyorstesztek jelentik a másik lehetőséget, de ezek pontosságáról eddig nem sokat lehetett tudni.

Az első tanulmányban a kutatók 159 publikált cikket tekintettek át, és kimutatták, hogy az influenza-gyorstesztek pontosan mutatják ki az influenzát, kizárásában azonban pontatlanabbak. Ez azt jelenti, hogy a negatív eredményt mutató pácienseknek újabb víruskultúra- vagy RT-PCR vizsgálaton is át kell esniük. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a diagnosztikai tesztek hasznosak lehetnek a klinikai gyakorlatban, különösen gyermekek kezelése esetén, illetve más betegek esetében, akik az influenzával összefüggő szövődmények kockázatának vannak kitéve. Ide tartoznak a 65 éven felüliek, a terhes nők és a krónikus betegségekben szenvedők. Az influenzával diagnosztizált betegek esetében az orvosok az antivirális gyógyszeres kezelés megkezdése mellett dönthetnek.

A második tanulmány során a kutatók 74 publikált tanulmány áttekintésével kimutatták, hogy az antivirális gyógyszerekkel történő korai kezelés (48 órán belül) nagyobb előnyökkel járhat, mint a későbbi kezelés. A szakértők négy gyakori antivirális gyógyszert vizsgáltak, és arra következtetésre jutottak, hogy az orális oseltamivir és az inhalált zanamivir a kezelés nélküli betegekhez képest lerövidíti az influenzás tünetek időtartamát.


Animáció: HáziPatika.com

2012.03.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Hogy idősen se kelljen bottal járnia...

Ki ne szeretné az élete második felét is jól tölteni, aktívan, jókedvvel élvezni mindazt, amit az élete kínál? Bárki tehet a szép időskorért - legszerencsésebb, ha már évtizedekkel korábban elkezdi.

tovább


Szponzorált hirdetések