Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A szőlőmag a rákos sejtek ellensége

kategória: Daganatos betegségek

Minél előrehaladottabb stádiumban vannak a bél rákos sejtjei, a szőlőmagból készült kivonat annál inkább képes korlátozni a további növekedésüket, illetve elpusztítani őket. A hatóanyag az egészséges szöveteket nem károsítja - derül ki a Coloradói Egyetem Rákkutató Központjának friss tanulmányából. "Jó ideje tudjuk, hogy a szőlőmagkivonat bioaktív összetevői többféle ráktípus ellen is bevethetők. Ez a tanulmány bizonyítja, hogy ugyanaz a mutáció, amely a kezelésekkel szemben ellenállóvá és áttétre hajlamossá teszi a bélrákot, sérülékennyé is teszi a szőlőmagkivonattal szemben" - mondta Molly Derry doktorandusz hallgató, aki Rajesh Agarwal professzor laboratóriumában dolgozik.


A fiatal szakértő azt is elmondta, hogy az alattomos kór egyre gyakoribbá válása miatt kiemelten fontos a hatékony kezelési módszer megtalálása. A zsírban gazdag étrend, az ülő életmód és a szűrővizsgálatok elmulasztása miatt a betegek 60 százalékánál előrehaladott stádiumban diagnosztizálják a bélrákot. "A szelektíven célzott terápia áttörést hozhat a klinikai gyakorlatban" - hangsúlyozta Molly Derry.

A kutatócsoport olyan sejtvariánsokkal kísérletezett, amelyek a betegség különböző fázisainak feleltek meg. Míg lényegesen több kemoterápiás kezelés kellett egy IV. stádiumban lévő rákos sejt elpusztításához, mint egy II. stádiumú esetén, szőlőmagkivonattal éppen ennek fordítottját lehetett tapasztalni. "Fele olyan erős koncentrációjú szőlőmagkivonat kellett sejtnövekedés visszaszorításához, illetve 50 százalékuk elpusztításához IV. fázisban, mint a másodikban" - ismertette az adatokat a doktori iskola növendéke.

Fény derült arra is, hogy a szőlőmag-kivonat valószínűleg képes célzottan fellépni az előrehaladott ráksejtek ellen: amikor azokat antioxidánsokkal kezelték, a szőlőmagkivonat miatti sejthalál aránya megfordult, így a kutatók arra következtetnek, hogy a bioaktív anyag oxidatív stresszen keresztül célozza meg a tumort, programozott sejthalált, azaz apoptózist előidézve.

"A bélráknak akár 11 000 féle genetikai mutációja lehet, ami megkülönbözteti az egészséges sejtek DNS-étől. A hagyományos kemoterápia csak egy bizonyos változatot képes célozni, ám ugyanannál a betegnél több is megjelenhet. A rákos sejtek alkalmazkodnak a körülményekhez, így ellenállóvá válnak a kemoterápiával szemben. A szőlőmagkivonat azonban képes egyszerre többféle mutációt támadni. Minél több mutáció van jelen, a bioaktív összetevő annál hatékonyabb" - magyarázta Molly Derry.

A Coloradói Egyetem laboratóriumában folytatódnak a kísérletek arra vonatkozóan, hogy lehetséges-e olyan szőlőmag-kivonat tartalmú étrend-kiegészítőt kifejleszteni, mely segíthet a rák gyógyításában.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.23 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések