Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Daganatölő sejtek a rákgyógyításban

kategória: Daganatos betegségek

Nagyszámú rák- és HIV-ellenes sejtet tenyésztettek ki a laboratóriumban, amelyek felhasználhatók a betegség elleni harcban. Ezek a sejtek alapvetően csak kis létszámban fordulnak elő a szervezetben, de a kutatók azt remélik, hogy ha nagy számban befecskendezik a betegekbe, azzal felturbózhatják az immunrendszert. A Cell Stem Cell szaklapban megjelent japán tanulmány szerzői úgy vélik, az eredmények reménykeltők, de még be kell bizonyítani a módszer biztonságosságát.

A kutatók a citotoxikus T-sejt nevű fehérvérsejtre összpontosítottak, amely képes felismerni a fertőzések illetve a rák jellegzetes jeleit a sejtek felszínén. Ha felismeri a jelzéseket, támadást indít.

A Tokiói Egyetem és a Riken Allergológiai és Immunológiai Kutatóközpont kutatócsoportjai az őssejt technológia fejlődését kihasználva hoztak létre nagyszámú T-sejtet. Az egyik csoport olyan T-sejteket vont ki, amelyek egy beteg bőrrákját támadták, egy másik csoport pedig a HIV vírussal tette ugyanezt. Ezeket a T-sejteket őssejtekké alakították, amelyek létszáma drámai mértékben megnövekedett a laboratóriumi tenyésztés következtében. Ezeket aztán visszaalakították T-sejtekké, amelyek szintén rendelkeztek rák- illetve HIV-pusztító képességgel.

A kutatóknak azonban egyelőre csak azt sikerült bizonyítaniuk, hogy létre tudják hozni ezeket a sejteket, azt nem, hogy biztonságosan vissza is tudják juttatni a betegekbe, vagy hogy a visszajuttatásuk ténylegesen változást eredményez az állapotukban. Dr. Hiroshi Kawamoto elmondta, a kutatás következő szakaszában azt kell meghatározni, vajon ezek a T-sejtek valóban képesek-e szelektív módon elpusztítani a daganatos sejteket úgy, hogy a szervezet többi sejtjét nem károsítják. Ha igen, akkor ezeket a sejteket kezelés céljából közvetlenül vissza lehet injektálni a betegekbe, és erre már akár a nem túl távoli jövőben sor kerülhet.

2013.01.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Emlő-szűrőprogram

A szervezett szűrőprogramok már sok országban működnek. A szűrés történhet önkéntes és behívásos módon. Előző esetben jelentkezés alapján, utóbbiban - a tüdőszűréshez hasonlóan - levelet kap a páciens, amelyben a vizsgálat helyét és időpontját jelzik.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések