Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az egészségtelen ételek reklámja hizlal

kategória: Elhízás, Táplálkozás

Már a korábbi kutatások is kimutatták a lakókörnyezet és az elhízás összefüggését, valamint az elhízás és a televíziós, illetve újsághirdetések kapcsolatát. A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói most a szabadtéri élelmiszerreklámok és a hízás összefüggésére világítottak rá. A BMC Public Health internetes kiadásában megjelent tanulmányukban dr. Lenard Lesser és munkatársai arra mutatnak ár, hogy minél több egészségtelen ételt és üdítőt reklámozó szabadtéri hirdetés található egy adott népszámlálási körzetben, annál magasabb a valószínűsége, hogy a körzet lakói túlsúlyosak. "Az elhízás egyre jelentősebb közegészségügyi probléma, ezért meg kell ismernünk a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztásához vezető tényezőket - mondta Lesser. - Kutatásunkban első alkalommal vizsgáltuk a gyorsételek szabadtéri hirdetései és az elhízás közötti összefüggést."

A vizsgálathoz két nagy népsűrűségű területet választottak ki Los Angelesben és New Orleansban. Innen több mint 200 népszámlálási körzetre összpontosítottak, ahol vegyesen alacsony és magas jövedelmű emberek is élnek. A szakértőknek egy korábbi kutatásból a rendelkezésükre állt a területen elhelyezett szabadtéri élelmiszer-hirdetések száma, amit összevetettek egy telefonos közvélemény-kutatással, amelyben 2600, tizennyolc és kilencvennyolc év közötti személyt kérdeztek testmagasságukról, testsúlyukról, testtömeg-indexükről (BMI) és üdítőital-fogyasztásukról.

Az eredmények összefüggést mutattak: minél több szabadtéri élelmiszerreklám volt egy adott körzetben, annál magasabb volt az elhízás valószínűsége a körzet népessége körében. Mivel a kutatás csak két területre összpontosított, dr. Lesser további kutatások elvégzését sürgeti annak meghatározására, hogy az eredmények más körzetekre is érvényesek-e.

2013.02.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Kalcium - a sokoldalú elem

A kalcium az emberi test számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, többek között csontjaink fő alkotója. A kalcium sok más életfunkció számára is nélkülözhetetlen: nem működne nélküle a szívizomzat, az immunrendszer és nem alvadna meg a vérünk...

tovább


Szponzorált hirdetések