Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hiányzó dopamin miatt gyújtunk rá újra!

kategória: Dohányzás

A leszokással próbálkozó dohányosok többsége egyetért abban, hogy nagyon nehéz megőrizni a füstmentességet. Egy tanulmány szerint ennek az elvonás következtében kialakuló alacsony dopaminszint az oka.

A dopamin olyan agyi idegi átvivő anyag, amely kulcsfontosságú a jutalmazásban és motivációban. Egyes kutatók szerint az egyik legfontosabb szerepe: olyan jelzés küldeni az agynak, hogy "keressen valami élvezeteset". Valóban, dopamin szabadul fel számos jutalmazással összefüggő tevékenység során: például kábítószer-fogyasztás, dohányzás, nemi aktus vagy étkezés alatt.

Mivel a dopamin dohányzás során is felszabadul, logikus, hogy leszokás közben rendellenessé válik a dopaminszint. A texasi Baylor Egyetem Orvostudományi Karának kutatói ezt vizsgálták. Kísérleti egereknek adtak be nikotint néhány hétig, majd megvonták tőlük, és a megvonás ideje alatt mérték a dopamin jelzésben bekövetkezett változásokat.

Eredményeik azt mutatták, hogy a nikotin elvonása dopaminhiányt okozott. A nikotin újabb behatása visszafordította ezt az állapotot. "A tanulmány újabb kiváló példát ad arra, hogyan csapja be a függőség a jutalmazási rendszert - magyarázta az eredményeket a Biological Psychiatry szerkesztője, dr. John Krystal. - A dopamin fázikus felszabadulása arra ösztönöz bennünket, hogy olyan dolgokat keressünk, amelyek elméletileg segítenek alkalmazkodnunk a környezethez. Függőség esetén azonban a dopamin fázikus felszabadulása megnövekedik, ami a függőséget okozó anyag keresését váltja ki. A dopaminműködés e rendellenes működése azt eredményezi, hogy sokkal nehezebbé válik az emberek számára a függőséget okozó anyag kerülése."

A tanulmány szerzői úgy vélik, a megvonás alatt a dopaminszintet növelő gyógyszerekkel sikeresen lehetne kezelni azokat, akik le akarnak szokni a dohányzásról.

2012.02.25 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések