Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A fogak előre jelzik a csontritkulást

kategória: Csontritkulás, Fog- és szájbetegségek

Oyan technológia kifejlesztésén dolgoznak a Manchesteri Egyetem fogászai, melynek segítségével évekkel előre meg lehet állapítani a csontritkulást, még kialakulása előtt.

Az oszteoporózis a csontok szerkezetének kóros mértékű megritkulása úgy, hogy a maradék csontállomány szerkezete és eloszlása a testben szabályos marad. Az oszteoporotikus csontok meggyengülnek, ami miatt korábban még könnyen elviselt terhelések hatására is eltörhetnek. Eddig nem létezett semmiféle eljárás, amivel előre meg lehetett határozni, hogy a páciens hajlamos-e a csontritkulásra, és az esetek többségében csak az első csonttörés után derül fény a betegségre.


Egy brit tanulmány azonban arra a megállapításra jutott, hogy a fogászati röntgenfelvételekből előre lehet következtetni a test egyéb részein található csontok állapotára. A tanulmány során a kutatók összesen mintegy ötezer, 15 és 94 év közötti fogászati kezelésben résztvevő páciens állkapcsáról és fogsoráról készített röntgenfelvételt hasonlítottak össze és elemeztek ki.

Az állkapcsok csontszerkezetét vizsgálva kutatók megállapították, hogy a test többi csontjaihoz viszonyítva azonos mértékű a csontsűrűség. A tanulmány eredményeinek felhasználásával a fogorvosok kifejlesztettek egy számítógépes programot, melynek segítségével előre meg lehet határozni, hogy a páciens mennyire hajlamos a későbbi csontritkulásra. "Az Osteodent nevű szoftverrel a korai diagnózisnak és a preventív terápiának köszönhetően emberi életeteket menthetünk meg" - jelentette ki dr. Hugh Devlin, a Manchesteri Egyetem fogász professzora, az új technológia egyik kidolgozója.
Animáció: HáziPatika.com

2012.10.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Korkontroll: a megújulás képessége

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk" - fogalmazott Prof. M. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke. A Kor-Kontroll segíthet szebbé, jobbá tenni az életünk második felét is.

tovább


Szponzorált hirdetések