Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pánikbetegség: előre jelezhető a roham

kategória: Pszichiátriai betegségek, Stressz

A pánikroham nem feltétlenül a semmiből tör rá a betegre, legalább egy órával előre jelezhető, a betegek azonban gyakran nem tudják, milyen jelekre kellene felfigyelniük. Egy vizsgálatban a betegeket hordozható gépek segítségével folyamatosan megfigyelték: a műszer rögzítette a légzés, a szívműködés és más testi funkciók változásait. Mindegyik eszközhöz tartozott egy pánikgomb is, amit a betegeknek akkor kellett használniuk, ha roham tört rájuk, így egy jelzést illesztettek be az adatok közé. "Az eredmények elképesztőek voltak" - mondta el az eredményről Alicia E. Meuret, a dallasi Déli Metodista Egyetem pszichológus adjunktusa.

Kiderült, hogy a pánikrohamot megelőző egy órában már nagyon sok jele van az instabilitásnak, ezeket egyéb időszakokban nem lehetett tapasztalni. A változások nem tudatosultak a betegekben. Arról számoltak be, hogy a rohamok a semmiből törtek elő, nagyon intenzív testi tünetekkel.

A pszichés betegség diagnosztikus standardja szerint a pánikrohamok előjöhetnek úgy, hogy a beteg számít rájuk, illetve kiszámíthatatlanul is. A kiszámítható, előre jelezhető roham akkor jelentkezik, ha a beteg tapasztalatból tudja, hogy például tömegben, vezetés közben vagy zárt helyen szokott rátörni a pánik. A váratlan roham jelentkezhet például tévénézés közben is, úgy, hogy semmi nem utal rá előzetesen. Mind a betegek, mind a kutatók számára rejtély a rohamok jelentkezése.

A pánikbetegség legfőbb tünetei: légszomj, szapora szívverés, szédülés, mellkasi fájdalom, izzadás, hőhullámok, fulladás, hányinger, zsibbadás. Pszichésen csak három tünet jelentkezik: valószerűtlenség érzése, az irányítás képességének elvesztésétől való rettegés és a halálfélelem. "A legtöbb beteg úgy érzi, hogy testileg nincs valami rendben. Attól félnek, hogy infarktusuk van, meg fognak fulladni, vagy elájulnak. Az adatok azonban nem utalnak testi elváltozásokra, sem nyugalmi időszakban, sem a roham során. A tapasztalt fluktuáció nem extrém mértékű, de mégis olyan érzést keltenek együtt, hogy valami nagy katasztrófa közeleg" - írta le a betegséget Alicia E. Meuret.

A kutatók felfedezték, hogy a betegek szén-dioxid-szintje abnormális szintre csökkent, ami azt jelezte, hogy tartósan hiperventilláltak. A változások röviddel a roham előtt jelentkeztek, és összefüggtek a szorongás, halálfélelem és mellkasi fájdalom érzésével.

2011.08.07 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések