Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kapzsiság jobban érvényesül

kategória: Pszichológia

Aki nagylelkű, az tulajdonképpen előre fizet a jutalomért. De ez ritkán válik be, mert a kapzsiság mintha erősebb lenne az emberekben - derült ki az Észak-Karolina Egyetem új tanulmányából, melyhez öt, a munkát vagy pénzt érintő kísérletet végeztek el, együttműködve a Harvard Egyetem szakembereivel is.

Az egyik kísérlet során 100 embert kértek fel egy metrómegállóban, Cambridge-ben, hogy játsszanak velük egy gazdasági játékot. Egy borítékba 6 dollárt tettek. A résztvevőknek választaniuk kellett valakit, aki ezt a pénzt szétosztja közöttük. Ezután elmondták, hogy aki nagylelkűen szétosztja a pénzt, vagyis nekik adja az összeset, az egy újabb borítékot kap, amiben 6 dollárt helyeztek el a számára. Ha egyenlően, magát is beleértve osztja szét a pénzt, ő végül csak 3 dollárt kap, ha pedig kapzsi módon megtartja mindet, akkor semmit sem kap. A feladat lényegében modellezte azt, hogy a nagylelkűségért előre fizetünk. Az eredmények végül igazolták a kutatók hipotézisét, miszerint a kapzsiság jobban érvényesül.

A kutatók szerint ez azért lehetséges, mert a negatív ingerek nagyobb hatással vannak az emberekre, mint a pozitívak. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy van haszna is evolúciós szempontból. "Ha egy tigris van a közelben, akkor tényleg döntened kell, különben téged fog felfalni. De választani egy gyönyörű naplemente vagy egy finom étel között már nem élet-halál kérdése" - magyarázta a szakember.

A tanulmány a Journal of the American Psychological Association oldalain jelent meg.

2012.12.31 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Üres már a fészek

A gyermekek "kirepülése" a családi fészekből az "üres fészek szindrómát" hagyja maga után. Mi történik ekkor a házastársi kapcsolattal? Mi marad a fészekben?

tovább


Szponzorált hirdetések