Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Elkerülhetjük az idő előtti halált?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Ha összeadjuk az összes halálok kockázati faktorait a betegségektől kezdve a balesetekig, a szívbetegségek 1 az 5-höz esélyétől a cápatámadás 1 a 3,7 millióhoz való eshetőségén át egészen annak valószínűségéig, hogy elvérzünk dobhártyarepedésben Yanni zenéjétől, akkor úgy tűnik, hogy az igen közeli elhalálozásunk kockázata túllépi a 100 százalékot.

Legalábbis így érezzük. A küzdelmet pedig egyszerűbb feladni, mikor hetente arról olvashatunk, melyik vegyi anyag hogyan okoz rákot, vagy hogy minden egyes gyorséttermi étkezés újabb szög a koporsónkra.

A Harvard Népegészségügyi Főiskola új tanulmánya reménnyel kecsegtet, hogy a halál - legalábbis egy kis időre - elkerülhető némi életmódváltással. Az ily módon a közeli években elkerülhetetlennek látszó elhalálozásunk mégsem következik be, ha nem csapjuk be - magunkat.

Hogyan haljunk meg fiatalon?

Több mint 120 000 nővért követnek nyomon 32 éven át. A harvardi csoport körülbelül 9 000 halálesetet vizsgált meg egy év alatt, és azt találták, hogy a halálozások 55 százalékát meg lehetett volna előzni, ha az illető személyek többet mozogtak volna, kerülték volna a dohányzást és az elhízást, illetve egészségesebben táplálkoztak volna.
A rákos megbetegedésből eredő halálesetek 44 százalékát lehetett volna így megelőzni, míg a szív-és érrendszeri halálozások 72 százalékát!

Ez a tanulmány volt az egyik első ebben a témában, és a mai napig is a legnagyobb léptékű kutatás arra vonatkozóan, hogy az életstílusból eredő kockázati tényezők kombinációja miképpen befolyásolja a halandóságot. A kombináció több, mint az összetevőinek összessége, bár kimutatták azt is, hogy már a legkisebb változás is jelentősen csökkentheti az idő előtti elhalálozás esélyét.

Menni kell

Lehet, hogy ha ezek az asszonyok nem haltak volna bele idő előtt krónikus betegségükbe, végzett volna velük egy autóbaleset, vagy tragikus meteorit-becsapódás.
Lehet, hogy ennél is sokkal rosszabb sors várt volna rájuk. Az adatok ezeket nem mutatják ki.
Igen, tényleg meg kell halni valamiben. Kétségtelen, hogy a krónikus betegségek, mint amilyen a rák is, veszélyeztetik a legjobban az életminőséget. Az amerikaiaknak mintegy fele betegszik meg rákban, 25 százalékuk pedig meg is hal a betegségben. Bár a gyógyulás esélyei egyre jobbak, a kezelések sokba kerülnek és legyengítik a szervezetet.

A harvardi tanulmány több bizonyítékot nyújt arra, hogy a krónikus betegségek megelőzése az életmód kedvező megváltoztatásával hosszú életet biztosíthat jó egészségben, egész addig, míg el nem visz az influenza, vagy ki nem törjük a nyakunkat. Bár egyik sem kellemes, mégis csak jobb, mint rákban meghalni, esetleg Yanni zenéjétől.

2009.01.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések