Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Elkékül a Szabadság-szobor!

kategória: Diabétesz, Egészségügyi tájékoztatás, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

Kék színben pompázik ma a budapesti Szabadság-szobor. A szokatlan esemény a cukorbetegség elleni küzdelemre szólít fel a nemzetközi diabétesz-világnapon.

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ) a különleges kivilágítással egy nemzetközi kampányhoz csatlakozik, melynek keretében világszerte több mint 500 ismert épület, terep- vagy műtárgy pompázik majd kék színben. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) a múlt évben választotta kampánya jelképéül az életet és egészséget szimbolizáló kék kört, és ekkor indult el a látványos "Emlékmű kihívás" (Monument challenge) program is, hogy az átmenetileg kék színűre festett épületek vagy szobrok segítségével hívják fel a figyelmet a betegség járványszerű terjedésére.

A MACOSZ mai sajtótájékoztatóján Kincses János elnöktől azt is megtudhattuk, hogy a cukorbetegség jelenleg hazánkban körülbelül 600.000 embert érint közvetlenül, ám majdnem minden felfedezett betegre jut egy, aki még nem fordult orvoshoz problémáival - így viszont már 10% körüli elterjedtségről beszélhetünk.

A kék színnel megvilágított szobor - melynek szerte a világban olyan híres "párjai" lesznek, mint a gízai piramisok és a Szfinx, a Rio de Janeiro-i óriás Jézus-szobor, az Empire State Building, az Eiffel torony vagy Japánban a Kamakura-i nagy Buddha szobor - arra a tényre is megpróbál minket emlékeztetni, hogy minden ötödik másodpercben egy új cukorbetegséget diagnosztizálnak!

A Fővárosi Önkormányzat szívesen járul hozzá az akció sikeréhez - állt Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes levelében, aki arról is beszámolt, hogy édesapja és kilenc éves kislánya révén maga is érintettnek számít.

2008. november 14-én, az inzulin felfedezőjének - Frederick Banting (1891-1941) - születésnapján vessen egy pillantást a kék fénybe öltöztetett Szabadság-szoborra, ha teheti! Így minden bizonnyal azon is elgondolkodik majd, mit tehet Ön személyesen a cukorbetegség elkerüléséért!

Ellátoghat például az idén 20 éves jubileumát ünneplő Cukorbetegek Budapesti Egyesülete szervezésében megvalósuló világnapi rendezvényre, melyre 2008. november 15-én, a XII. kerületi MOM Művelődési Központban kerül sor. A programban előadások, kiállítók bemutatója, diabetikus ételek kóstolója, vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-mérés, neuropátiás és szemészeti vizsgálat kíséri. A szakmai programot neves művészek közreműködésével zajló szórakoztató program zárja.

Pilling Róbert

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.13 17:27:33

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések