Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Elhunyt a Stirlitz sorozat rendezője

kategória: Gondolta volna?, Öregedés

A 87 esztendős Tatjana Lioznovát hosszú betegség után egy moszkvai kórházban érte a halál.
A rendezőnő 1949-ben végezte el a moszkvai filmművészeti főiskolát. Számos filmet rendezett, de legismertebb alkotása A tavasz 17 pillanata című 12 részes tévésorozat volt. Az egész szocialista tömbben a tévékészülékek elé szögezte a nézőket a jóképű Vjacseszlav Tyihonov (1928-2009) által alakított Stirlitz őrnagy II. világháborús kémtörténete, amely valóban megtörtént eseményeken, Makszim Iszajev orosz hírszerző egykori kalandjain alapult.

Az első bemutató idején a Szovjetunióban kiürültek az utcák, állítólag maga Leonyoid Brezsnyev, a Szovjetunió Kommunista Pártja főtitkára is végignézte, és még a bűnözési statisztika is visszazuhant a részek vetítése idején. A Julian Szemjonov regényéből 1973-ban készült sorozat mai napig tartó népszerűségét érzékelteti, hogy az orosz tévécsatornák újra és újra műsorra tűzik, s nem csak viccek tömege van róla forgalomban, az orosz nyelvben számtalan kifejezés és szállóige is őrzi emlékét.

Két éve kiszínezték a filmet a rendező egyetértésével és részvételével, de a színes változat csak egyszer került műsorra: nem érdekelte a nézőket. Az eredeti fekete-fehér kiadás azonban ma is minden alkalommal siker.

A rendezőnő munkásságát számos elismerést kapott, legutóbb 2009-ben egy magas állami kitüntetést. Mindezek ellenére magányosan és nélkülözésben halt meg.

2011.10.05 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések