Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mentális hanyatlás fenyegeti a dohányosokat

kategória: Dohányzás

Az agyérgörcsön átesett betegeken végzett legújabb kutatás kimutatta, hogy azok, akik dohányoznak, több nehézséget tapasztalnak a problémamegoldásban és a döntéshozatalban, mint a nemdohányzók. A Kanadai Stroke Kongresszuson bemutatott kutatásban 76 beteg mentális képességeit tesztelték a Montreali Kognitív Felmérés segítségével. A résztvevők között tizenkét dohányos volt.

A teszt során a memóriával és a problémamegoldással kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni, és az eredményeket 30 pontos skálán értékelik. A dohányosok átlagosan két ponttal kevesebbet értek el (30-ból 22) a teszten, mint a nemdohányzók (30-ból 24). Gail MacKenzie, a Hamiltoni Általános Kórház kutatója azt is hozzátette, hogy a dohányzásról leszokott betegek ugyanolyan eredményt értek el, mint azok, akik egész életükben nem dohányoztak.

A szakértő szerint ez a kutatás is megerősíti, mennyire fontos a dohányzásról való leszokás az agyérgörcsön vagy átmeneti iszkémiás rohamon (TIA) átesett betegek számára. "A dohányzás kockázati tényezőnek számít a kognitív romlás szempontjából azokál a betegeknél, akik nem hagyják abba a dohányzást, és a problémamegoldó képesség, illetve döntéshozó képesség változása jelentős következményekkel jár a betegek egészségére és önellátására nézve" - magyarázta MacKenzie.

A dohányzás hozzájárul az artériákban a plakklerakódáshoz, növeli a vérrögképződés kockázatát, csökkenti a vér oxigénszintjét, növeli a vérnyomást, és jobban megdolgoztatja a szívet. A dohányzás az iszkémiás stroke kockázatát is fokozza. Ha valaki leszokik a dohányzásról, csökken az agyérgörcs és a szívbetegség rá leselkedő kockázata - a leszokástól számított 18-24 hónap múlva a stroke kockázata körülbelül ugyanarra a szintre esik vissza, mint a nemdohányzóké.

2012.10.12 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések