Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Elhízottak figyelem! Nem szaporodnak a zsírsejtek!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Gyomor- és bélproblémák, Táplálkozás

Függetlenül attól, hogy sovány vagy túlsúlyos-e az ember, a zsírsejtek tinédzser korban alakulnak ki, és számuk onnantól már nem változik jelentősen.
Ezért a hízás nem annak tulajdonítható, hogy új zsírsejtek jönnének létre, hanem annak, hogy a már meglévő sejtek növekednek. Erre radiokarbonos kormeghatározás segítségével jöttek rá amerikai kutatók.

Médiatár főoldal
animáció

Laparoszkópiás gyomorszűkítés

Laparoszkópiás gyomorszűkítés
Az eredmények fényében a kutatók új elhízás elleni szereket fejleszthetnek ki, így a túlsúllyal szorosan összefüggésbe hozható betegségekkel - magas vérnyomás, cukorbetegség - is hatékonyabban vehetik fel a harcot. Jelenleg a gyógyszereken kívül sebészeti módszerrel is csökkentik az orvosok a kóros elhízást. A gyomorszűkítésről szóló animációnkat a képre kattintva nézheti meg.

Az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium és más nemzetközi kutatóintézetek összefogásával végzett kutatás során a tudósok radiokarbonos kormeghatározással vizsgálták az emberi DNS-t, így fedezték fel, hogy a zsírsejtek száma még nagy súlyvesztés után is konstans marad. Ezért valószínű, hogy a zsírsejtek száma már gyermek- illetve kamaszkorban eldől.

A radiokarbonos eredetvizsgálatot általában régészek és paleontológusok alkalmazzák a leletek korának meghatározására. A radiokarbon, vagy karbon-14 a kozmikus sugarak, és a légkör kölcsönhatásainak következtében jön létre, és igen kis mennyiségben az atmoszférában és az ételben is kimutatható. A radiokarbon koncentráció közel azonos volt az utóbbi 4000 év során, azonban az 1950 és 1963 között végzett nukleáris kísérletek következtében jelentősen megváltozott.

A mostani kutatás során a tudósok a DNS karbon-14 felvételével vizsgálták a zsírsejtek kialakulását és növekedését. A vizsgálatok szerint évente mindössze a zsírsejtek 10 százaléka cserélődik ki, függetlenül a kortól és testsúlytól. "Vizsgálataink szerint a zsírsejtek mennyisége a tinédzserkor után nem változik jelentősen. A zsírsejtek azonban képesek a növekedésre, így térfogatuk is megnőhet, és ez okozza az elhízást" - nyilatkozta Dr. Bruce Buchholz, a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársa.

A kóros elhízás mostanra jelentős közegészségügyi problémává nőtte ki magát világszerte. Az elhízás következtében ugyanis jelentősen megnőhet az olyan súlyos betegségek kialakulásának esélye, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a különböző kardiovaszkuláris betegségek.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az 1970-es évek eleje óta egyre gyakoribbak a kórosan túlsúlyos esetek. A 20-76 éves korosztályban az elhízás aránya 25 év alatt 15 százalékról (1976-80-as adat) 32.9 százalékra (2003-04-es adat) növekedett.

"Kutatásunk tanulsága szerint az elhízott embereknek a fogyás után is vigyázniuk kell rá, hogy mit esznek, hiszen a zsírsejtjeik továbbra is képesek több zsír elraktározására" - nyilatkozta Dr. Buchholz.
Az elhízás leggyakrabban a szervezet energia-egyensúlyának megbomlása miatt alakul ki, azaz túl sok kalóriát fogyasztunk, miközben túlzottan keveset mozgunk.
A testsúly azonban genetikai, metabolikus, viselkedési, környezeti kulturális és társadalmi-gazdasági tényezők együttes hatásából jön létre.

2008.05.13 09:42:56

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések