Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Elhízottak figyelem! Nem szaporodnak a zsírsejtek!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Gyomor- és bélproblémák, Táplálkozás

Függetlenül attól, hogy sovány vagy túlsúlyos-e az ember, a zsírsejtek tinédzser korban alakulnak ki, és számuk onnantól már nem változik jelentősen.
Ezért a hízás nem annak tulajdonítható, hogy új zsírsejtek jönnének létre, hanem annak, hogy a már meglévő sejtek növekednek. Erre radiokarbonos kormeghatározás segítségével jöttek rá amerikai kutatók.

Médiatár főoldal
animáció

Laparoszkópiás gyomorszűkítés

Laparoszkópiás gyomorszűkítés
Az eredmények fényében a kutatók új elhízás elleni szereket fejleszthetnek ki, így a túlsúllyal szorosan összefüggésbe hozható betegségekkel - magas vérnyomás, cukorbetegség - is hatékonyabban vehetik fel a harcot. Jelenleg a gyógyszereken kívül sebészeti módszerrel is csökkentik az orvosok a kóros elhízást. A gyomorszűkítésről szóló animációnkat a képre kattintva nézheti meg.

Az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium és más nemzetközi kutatóintézetek összefogásával végzett kutatás során a tudósok radiokarbonos kormeghatározással vizsgálták az emberi DNS-t, így fedezték fel, hogy a zsírsejtek száma még nagy súlyvesztés után is konstans marad. Ezért valószínű, hogy a zsírsejtek száma már gyermek- illetve kamaszkorban eldől.

A radiokarbonos eredetvizsgálatot általában régészek és paleontológusok alkalmazzák a leletek korának meghatározására. A radiokarbon, vagy karbon-14 a kozmikus sugarak, és a légkör kölcsönhatásainak következtében jön létre, és igen kis mennyiségben az atmoszférában és az ételben is kimutatható. A radiokarbon koncentráció közel azonos volt az utóbbi 4000 év során, azonban az 1950 és 1963 között végzett nukleáris kísérletek következtében jelentősen megváltozott.

A mostani kutatás során a tudósok a DNS karbon-14 felvételével vizsgálták a zsírsejtek kialakulását és növekedését. A vizsgálatok szerint évente mindössze a zsírsejtek 10 százaléka cserélődik ki, függetlenül a kortól és testsúlytól. "Vizsgálataink szerint a zsírsejtek mennyisége a tinédzserkor után nem változik jelentősen. A zsírsejtek azonban képesek a növekedésre, így térfogatuk is megnőhet, és ez okozza az elhízást" - nyilatkozta Dr. Bruce Buchholz, a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársa.

A kóros elhízás mostanra jelentős közegészségügyi problémává nőtte ki magát világszerte. Az elhízás következtében ugyanis jelentősen megnőhet az olyan súlyos betegségek kialakulásának esélye, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a különböző kardiovaszkuláris betegségek.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az 1970-es évek eleje óta egyre gyakoribbak a kórosan túlsúlyos esetek. A 20-76 éves korosztályban az elhízás aránya 25 év alatt 15 százalékról (1976-80-as adat) 32.9 százalékra (2003-04-es adat) növekedett.

"Kutatásunk tanulsága szerint az elhízott embereknek a fogyás után is vigyázniuk kell rá, hogy mit esznek, hiszen a zsírsejtjeik továbbra is képesek több zsír elraktározására" - nyilatkozta Dr. Buchholz.
Az elhízás leggyakrabban a szervezet energia-egyensúlyának megbomlása miatt alakul ki, azaz túl sok kalóriát fogyasztunk, miközben túlzottan keveset mozgunk.
A testsúly azonban genetikai, metabolikus, viselkedési, környezeti kulturális és társadalmi-gazdasági tényezők együttes hatásából jön létre.

2008.05.13 09:42:56

forrás: Medipress/HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések