Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Beteggé tehet a bioritmus megzavarása

kategória: Alvászavar, Diabétesz, Elhízás

Aki sokat van fenn éjszaka, annak akár az egészsége is kockán foroghat - derült ki egy holland kutatásból. A FASEB Journal című orvostudományi szaklap legutóbbi számában publikált tanulmányban egereken tesztelték a normális bioritmus felborulásának és az alvásmegvonásnak egészségügyi következményeit, és arra a megállapításra jutottak, hogy akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet a 24 órás bioritmusunk megzavarása.

"Rendkívül fontos figyelembe vennünk és szem előtt tartanunk belső biológiai óránk ritmusát, mivel ennek felborulása komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Már Seneca is megmondta az ókorban, hogy a természet szerint kell élnünk (secundum naturam vivere)" - mondta dr. Claudia Coomans, a holland Leideni Egyetem Molekuláris Sejtbiológiai Laboratóriumának kutatója, a tanulmány szerzője.  

A kutatás során dr. Coomans és munkatársai a kísérleti egereket folyamatos fényhatásnak tették ki, amivel megzavarták az egerek normális belső óra funkcióit, mivel képtelenek voltak kipihenni magukat. A kutatók megfigyelték, hogy az egerek belső órája fokozatosan degradálódni kezdett, mire végül elértek egy olyan állapotba, amely normális esetben csak az öregedés során következik be. Az egerek végül teljesen elvesztették a 24 órás bioritmusukat az energia metabolizmus és az inzulinérzékenység tekintetében, ami elhízáshoz és cukorbetegség kialakulásához vezethet, mondta dr. Gerald Weissman, a FASEB Journal főszerkesztője.

2013.04.12 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Tai chi - a harmóniában létezés művészete

Mozgás, meditáció, harcművészet és filozófia, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben. Ez az ősi keleti gyógymód a test, a lélek és a tudat edzése egyszerre, vagyis a teljes embert alakító életfelfogásnak is tekinthetjük.

tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések