Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Beteggé tehet a bioritmus megzavarása

kategória: Alvászavar, Diabétesz, Elhízás

Aki sokat van fenn éjszaka, annak akár az egészsége is kockán foroghat - derült ki egy holland kutatásból. A FASEB Journal című orvostudományi szaklap legutóbbi számában publikált tanulmányban egereken tesztelték a normális bioritmus felborulásának és az alvásmegvonásnak egészségügyi következményeit, és arra a megállapításra jutottak, hogy akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet a 24 órás bioritmusunk megzavarása.

"Rendkívül fontos figyelembe vennünk és szem előtt tartanunk belső biológiai óránk ritmusát, mivel ennek felborulása komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Már Seneca is megmondta az ókorban, hogy a természet szerint kell élnünk (secundum naturam vivere)" - mondta dr. Claudia Coomans, a holland Leideni Egyetem Molekuláris Sejtbiológiai Laboratóriumának kutatója, a tanulmány szerzője.  

A kutatás során dr. Coomans és munkatársai a kísérleti egereket folyamatos fényhatásnak tették ki, amivel megzavarták az egerek normális belső óra funkcióit, mivel képtelenek voltak kipihenni magukat. A kutatók megfigyelték, hogy az egerek belső órája fokozatosan degradálódni kezdett, mire végül elértek egy olyan állapotba, amely normális esetben csak az öregedés során következik be. Az egerek végül teljesen elvesztették a 24 órás bioritmusukat az energia metabolizmus és az inzulinérzékenység tekintetében, ami elhízáshoz és cukorbetegség kialakulásához vezethet, mondta dr. Gerald Weissman, a FASEB Journal főszerkesztője.

2013.04.12 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések