Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Elhízási pánikot gerjeszt a Wii Fit

kategória: Elhízás, Gyermek-egészségügy

A Nintendo Wii Fit játéka magára vonta a gyermekkori elhízás szakértőinek haragját, mivel az egészséges gyermekek felé is azt sugallják, hogy elhízottak, mely étkezési és önértékelési zavarokhoz vezethet.

A játék a testtömeg-index alapján állapítja meg a játékosok fittségi szintjét, és kategóriákban sorolja őket testsúlyuk szerint: alacsony vagy ideális súlyú, elhízott és túlsúlyos. A BMI egy statisztikai mérőszám az egyén magasságához viszonyított testsúlya alapján, de a szakértők szerint ez a gyerekekre nem érvényes, mert nem veszi figyelembe az életkorukat vagy a fejlettségi szintjüket.

A Wii játékot májusban dobták piacra Ausztráliában. A készlethez tartozik egy súly-és mozgásérzékelő egyensúly-tábla, melyet a játékosok jógagyakorlatok, izomerősítés, aerobik-és egyensúlyfeladatok végzésére használhatnak. A Westmeadi Gyermekkorház gyermek-és ifjúsági testsúlyszabályozási szakértője, Shirley Alexander elmondta, a BMI még a felnőttek edzettségi szintjének megállapítására sem alkalmas, hát még a gyerekekére!

A Nintendo elismerte, hogy a BMI számítást a felnőttek adatai alapján végezték el, és nem megfelelő gyermekek számára. "Még a kicsit túlsúlyosak is lehetnek edzettek, bár tény, hogy minél több súlyfelesleget cipelünk, annál nehezebben mozgunk."- mondta Alexander professzor. "A gyerekek szervezetében azonban sokkal több a zsírszövet az életük bizonyos szakaszaiban. A felnőttekéhez viszonyítva relatíve nagyobb a testfelületük is. A BMI még mindig a magasságot és a testsúlyt veszi figyelembe, de a gyerekeknél az életkor is számít."

A Wii Fit játékhot több mint 40 gyakorlat tartozik, mint például fekvőtámasz, step aerobic, hódeszkázás, kocogás, kötéltánc és hulahopp-karikázás. A játék nagy vihart kavart Nagy-Britanniában. Egy apa elpanaszolta, hogy 10 éves kislánya, aki 42 kg-ot nyom és igen aktív életet élt, lelkileg teljesen összetört, mikor a gép közölte vele, hogy kövér. 11 éves honfitársa fogyókúrára akarta fogni magát, miután a Wii Fitből úgy értesült, hogy túlsúlyos.

"Kifejezetten káros az önértékelésre, ha egy egészséges testsúlyú egyénnek - különösen gyermekek és lányok esetében - azt mondják, a kóros kategóriába tartozik." - figyelmeztet Alexander professzor. A Nintendo szóvivője, Heather Murphy azt állítja, a Wii Fit alkalmas a 2-20 év közöttiek BMI indexének megállapítására, de az eredmények nem teljesen pontosak a fiatalabb korosztályok esetén az eltérő fejlettségi szint, nem és életkor miatt.

"A BMI eredmények eltérőek lehetnek a fejlettségi szinttől függően, így azokat csak referencia-értéknek lehet tekinteni. Azok a szülők, akik tudják, hogy gyermekük rosszul reagálna a Wii Fit BMI-eredményeire, használják úgy a játékot, hogy ezek az értékek ne jelenjenek meg a képernyőn."

2008.07.21 13:10:02

forrás: Medipress


Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.


Szponzorált hirdetések