Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Elhízás és konyhasó? Hatványozott veszély!

kategória: Magas vérnyomás, Táplálkozás

A magas vérnyomás kifejlődésének a kövérség és a sok konyhasó egyaránt jelentős kockázati tényezője, együttes hatásuk azonban rosszabb, mint a kettő "matematikai összege" volna - állapították meg japán kutatók. Tanulmányukban megjegyzik: ezért egy különleges fehérje a felelős.

Fudzsita Tosiro és munkacsoportja patkányokon kísérletezve vizsgálta a sok konyhasót tartalmazó táp hatását a vérnyomásra. Olyan patkányokat sikerült kitenyészteniük, amelyeknek eleve magas volt a vérnyomásuk, de különböző mértékben voltak érzékenyek a sóbevitelre. Amikor kövér és sóra érzékeny patkányoknak sok sót tartalmazó tápot adtak, az állatok veséjének sejtjeiben sóra érzékeny receptort aktivált egy bizonyos fehérje. Normális körülmények között ezt a receptort csak az aldoszteron nevű hormon indítja el.

Amikor a receptor bekapcsol, a só visszaszívására alkalmas ioncsatorna aktiválódik, és több folyadékot tart vissza a szervezetben. Ennek az a következménye, hogy a vérnyomás megemelkedik. A szóban forgó fehérje egészséges körülmények között a sejtnövekedésben játszik szerepet, a kutatók csak most igazolták, hogy az aldoszteron hormon hatását utánozza.

A munkacsoport ezt akkor észlelte, amikor a kövér és magas vérnyomású patkányokat olyan gyógyszerrel kezelték, mely gátolta ezt a fehérjét. Amikor erre a készítményre a patkányok vérnyomása csökkent, megértették, hogy olyan kórfolyamatot fedeztek fel, mely a súlytöbblet és a fokozott sóbevitel összefüggése útján hatványozottan emeli a vérnyomást. Fudzsita professzor úgy véli, a kérdéses fehérjét gátló készítmények alkalmasak lehetnek a sóra érzékeny magas vérnyomás kezelésére.

2011.10.06 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések