Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Életveszély! Újonnan azonosított baktérium a szájban

kategória: Fertőző betegségek

A vérbe kerülve életveszélyes, akár halállal végződő fertőzést okozhat az a baktérium, amely a szájüregben is megtalálható - idézte svájci kutatók megállapítását a ScienceCodex elnevezésű ismeretterjesztő portál. Az új baktériumot a Zürichi Egyetem orvosi mikrobiológiai intézetének munkatársai azonosították, ők adták neki a Streptococcus tigurinus elnevezést.

Az S. tigurinust szívbelhártya-, agyhártya- vagy gerincgyulladásban szenvedő páciensek véréből izoláltak. Nagyon hasonlít azokra a baktériumtörzsekre, amelyek a szájüreget népesítik be. A vérző fogínyen át találhat utat a véráramba.

Azonosítása lehetővé tette annak vizsgálatát, hogy miként okoz betegséget és hogyan terjed a szervezetben. Andrea Zbinden kutatásvezető hangsúlyozta: a baktérium szabatos leírása alapvetően fontos ahhoz, hogy nyomon lehessen követni terjedését. További kutatásaik arra irányulnak, hogy az S. tigurinus betegségkiváltó stratégiáját megértsék.

2012.02.28 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Makuladegeneráció

Szemünk fénye

Az időskori makuladegeneráció az időskori vakság első számú oka Magyarországon. A betegség a sárgafoltot (makulát) támadja meg, és fokozatosan rontja az éleslátást. Magyarországon minden hetedik 50 év feletti embernél kialakult már a kór.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések