Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Életveszély! Újonnan azonosított baktérium a szájban

kategória: Fertőző betegségek

A vérbe kerülve életveszélyes, akár halállal végződő fertőzést okozhat az a baktérium, amely a szájüregben is megtalálható - idézte svájci kutatók megállapítását a ScienceCodex elnevezésű ismeretterjesztő portál. Az új baktériumot a Zürichi Egyetem orvosi mikrobiológiai intézetének munkatársai azonosították, ők adták neki a Streptococcus tigurinus elnevezést.

Az S. tigurinust szívbelhártya-, agyhártya- vagy gerincgyulladásban szenvedő páciensek véréből izoláltak. Nagyon hasonlít azokra a baktériumtörzsekre, amelyek a szájüreget népesítik be. A vérző fogínyen át találhat utat a véráramba.

Azonosítása lehetővé tette annak vizsgálatát, hogy miként okoz betegséget és hogyan terjed a szervezetben. Andrea Zbinden kutatásvezető hangsúlyozta: a baktérium szabatos leírása alapvetően fontos ahhoz, hogy nyomon lehessen követni terjedését. További kutatásaik arra irányulnak, hogy az S. tigurinus betegségkiváltó stratégiáját megértsék.

2012.02.28 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Gyógyító ételek

Életünk során sok olyan élelmiszerrel találkozunk, amelynek jótékony élettani hatásával nem vagyunk tisztában. A fokhagyma például kedvelt fűszernövény, de egyedülálló ízén kívül, vitamin és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések