Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Életveszély! Újonnan azonosított baktérium a szájban

kategória: Fertőző betegségek

A vérbe kerülve életveszélyes, akár halállal végződő fertőzést okozhat az a baktérium, amely a szájüregben is megtalálható - idézte svájci kutatók megállapítását a ScienceCodex elnevezésű ismeretterjesztő portál. Az új baktériumot a Zürichi Egyetem orvosi mikrobiológiai intézetének munkatársai azonosították, ők adták neki a Streptococcus tigurinus elnevezést.

Az S. tigurinust szívbelhártya-, agyhártya- vagy gerincgyulladásban szenvedő páciensek véréből izoláltak. Nagyon hasonlít azokra a baktériumtörzsekre, amelyek a szájüreget népesítik be. A vérző fogínyen át találhat utat a véráramba.

Azonosítása lehetővé tette annak vizsgálatát, hogy miként okoz betegséget és hogyan terjed a szervezetben. Andrea Zbinden kutatásvezető hangsúlyozta: a baktérium szabatos leírása alapvetően fontos ahhoz, hogy nyomon lehessen követni terjedését. További kutatásaik arra irányulnak, hogy az S. tigurinus betegségkiváltó stratégiáját megértsék.

2012.02.28 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A lelki érem két oldala

Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések