Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Életút pályázat - közös múltidézés

kategória: Öregedés, Programajánló

Csaknem 2500 írás érkezett az év elején meghirdetett Életút pályázatra; a pályamunkákat, amelyekben a történelem a családok élettörténeteiből rajzolódik ki, rövidesen a világhálón is közzéteszik. Az Emberi Erőforrás Minisztérium még januárban írta ki az aktív idősödés európai évéhez kapcsolódó önéletrajz-írói pályázatot. 60 év felettiek vehettek részt rajta, akik a személyes múlttal vagy történelmi eseményekkel - például a II. világháborúval vagy az 1956-os forradalommal - kapcsolatos történeteiket vethették papírra, akár az unokák segítségével, interjú formájában.

A dolgozatokat a Jókai Anna író elnökletével működő zsűri bírálta el. Az írónő egy áprilisi rendezvényen azt mondta, meglepően sok értékes írást kaptak. Arról beszélt, az írások különleges személyes történeteken keresztül mutatják be a magyar történelem egy-egy fájdalmas eseményét; a Benes-dekrétumok utáni időszakot, a magyarországi kitelepítéseket, a délvidékiek vagy a zsidóság tragédiáját. Utóbbira utalva elmondta: volt, akit később az ÁVH elvitt, majd az 1956-os forradalom után is megtorlás várt rá.

A minisztérium most azt közölte: az értékes pályamunkák arra indították a zsűri tagjait, hogy az első három díjat megosztva ítéljék oda, s több mint száz pályázó munkáját jutalommal ismerjék el. Jelezték, szeretnék, ha minél többen megismerhetnék a "múlt század szemtanúinak elbeszéléseit", ezért a pályázatra beérkező történeteket a www.eletut.kormany.hu honlapon elérhetővé teszik.

2012.06.01 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések