Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Életünk vérünkbe van írva

kategória: Öregedés

Új vérvizsgálat jelezheti előre, ki, milyen gyorsan fog öregedni - állítják kutatók, akik azonosították azt a vegyi anyagot, amelynek vérben található mennyisége összefügg az öregedéssel. A 22 metabolit egyikének szintje jelezheti, ha a felnőtt gyorsabban öregszik. Ezt a jövőben vérvizsgálat mutathatja ki - idézte a The Daily Telegraph online kiadása az International Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmányt. "Mivel a 22 metabolit felismerhető a vérben, vérminta alapján pontosan meg tudjuk állapítani a valós életkort, a jövőben pedig finomítjuk a módszert, hogy előre jelezhessük a páciens esetleges gyorsabb öregedését" - közölte Ana Valdes, a londoni King's College munkatársa, a kutatás vezetője.

"Ezt az egy metabolitot, mely az életkorhoz és az azzal összefüggő betegségekhez köthető, különböző mennyiségben találtuk meg egypetéjű, tehát genetikailag azonos, ám igen eltérő súllyal világra jött ikrek esetében. Ez arra utal, hogy a születési súly befolyásolja azt a molekuláris folyamatot, amely megváltoztatja a metabolit mennyiségét" - magyarázta Ana Valdes.

Ez a metabolit kapcsolatos a tüdő működésével, a csontsűrűséggel és a születési súllyal, melyről már bebizonyosodott, hogy hatással van az öregedésre. A metabolit mennyisége a kutatók szerint az anyaméhben dőlhet el, és a táplálkozás befolyásolhatja a fejlődés során.

Több mint hatezer iker vérmintáját elemezték, hogy a valós életkorral összefüggő 22 metabolitot azonosítsák. "A tudósok előtt régóta ismeretes, hogy a születési súly fontos meghatározója a felnőtt- és időskori egészségnek, és hogy az alacsony súllyal születők gyakrabban szenvednek az öregedéssel kapcsolatos betegségekben. Most felfedeztük a két jelenség közti molekuláris kapcsolatok egyikét" - közölte Tim Spector, a King's College ikerkutatási tanszékének vezetője.

2013.07.17 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A család mint védőernyő

Mióta 1936-ban Selye János, a Nature című folyóiratban közölte a stresszről kialakított elméletét, a fogalom szinte megállíthatatlan karriert járt be. Az eredeti megfogalmazás: a stressz az emberi szervezet valamiféle válasza az őt ért kihívásokra.

tovább


Szponzorált hirdetések