Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A végén rohamosan romlik a memória, de lehet tenni ellene

kategória: Alzheimer-kór, Öregedés

Két új tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy az emberek életének utolsó körülbelül két és fél éve során gyorsabb ütemben kezd romlani a memória, mint a memóriazavar kialakulása óta eltelt időszakban bármikor. "Az első tanulmány során a születési idő helyett a halálozás időpontját használtuk referenciapontként a memóriahanyatlás kutatásában" - mondta dr. Robert S. Wilson, a chicagói Rush Egyetem Orvosi Központjának neuropatológusa, a tanulmány szerzője.

A kutatás során összesen 174, memóriazavar jeleit nem mutató katolikus papon, apácán és szerzetesen évente végeztek memóriateszteket. A teszteléseket átlagosan 6-15 évvel a vizsgált személyek halála előtt kezdték el a kutatók. A halál beállta után a Rush Egyetem kutatói megvizsgálták az alanyok agyában az Alzheimer-kórra utaló jeleket. A kutatás során kiderült, hogy a halál előtt két és fél éves időszakban körülbelül 8-17-szer gyorsabb ütemben romlanak a különböző memória- és gondolkodási képességek, mint a végső időszak előtt.


A második vizsgálatot szintén dr. Wilson vezette. Ebből kiderült, hogy a társasjátékok rendszeres használatával idősebb korban is fenn lehet tartani a mentális képességeket. A felméréshez összesen 1076, átlagosan nyolcvan év körüli személyt vizsgáltak meg, akik nem mutatták az időskori demencia jeleit. A vizsgálatokat öt éven keresztül évente megismételték. Felmérték, hogy az idős résztvevők milyen gyakran olvasnak újságot, írnak levelet vagy játszanak társasjátékokkal. "Az eredmények alapján egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a mentális aktivitás segít a kognitív egészség hosszú távú megőrzésében" - összegezte dr. Wilson.

Mindkét tanulmány az Amerikai Neurológiai Akadémia lapjában, a Nerology című orvosi szakfolyóiratban jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Azok a boldog nyugdíjas évek...

A háztól az utazásig ezer dolognál természetesnek tartjuk, hogy meg kell tervezni. Miért lenne más a helyzet éppen a nyugdíjas évekkel? Mi magunk döntjük el, hogy anyagi biztonságban telnek-e.

tovább

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések