Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Életmentő volt a mesterséges vér!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Gyógyszerészet, Új termékek, szolgáltatások, Vészhelyzetek, katasztrófák

A művér életeket mentett. Egy nemrég publikált kísérletben 54 páciens vett részt - akik orvosi, vagy etikai okból voltak alkalmatlanok a hagyományos vérátömlesztésre - és 42 százalékban maradt meg azok élete, akik a halállal néztek szembe.

A mesterséges vért, más néven művért akkor használják, amikor a vérellátás nem megoldható, vagy a páciens nem kaphat vérkészítményt. Alapjában véve az oxigénszállítást végzi, mikor a kompatibilis vörösvérsejtek - melyek optimális esetben az oxigénszállításért felelősek- nem állnak rendelkezésre, és ilyenkor elkerülhető vagy késleltethető az azonnali transzfúziós igény. 

Az orvosnak és a betegeknek is lehet okuk, hogy megakadályozzák a transzfúziót. Utóbbi esetben általában vallásos megfontolásból, de az is előfordul, hogy a beteg vérében olyan antitestek találhatók, melyek reagálnak vagy nem összeegyeztethetők a vérátömlesztéssel, így az orvos fújja le a műveletet.

"Nem helyettesíti a vért - áthidaló oxigénszállítóként szolgál, amíg a megfelelő vér hozzá nem férhető" -mondta Mandisa Maholwana, a Biopure - az egyik ilyen készítmény gyártójának menedzsere Dél-Afrikában, ahol jelenleg ez az egyetlen hozzáférhető véralternatíva.
A mesterséges vér beadása után még mindig kaphat a beteg transzfúziót. A termék tulajdonképpen egy sós vízben oldott tisztított hemoglobin, amit a tehén véréből nyernek és egy kémiai folyamat során válik emberi használatra alkalmassá. "Ez egy sejtmentes oldat" - magyarázza Mackenzie. "Elegendő oxigénnel látja el a szöveteket, mikor nincs elég oxigénszállító hemoglobin a vérben." 

"Továbbra is fontos a véradás. Ez egy áthidaló megoldás, mikor vészhelyzetben, vagy a helyi viszonyok miatt a vér nem elérhető" - magyarázza Dr. Colin Mackenzie, aneszteziológus professzor a Maryland Egyetem Sokk Trauma osztályán. "Továbbra is fogunk vért használni és nem javasoljuk, hogy az emberek abbahagyják a véradást." A művér előnye, hogy vércsoporttól függetlenül használható és nem igényel speciális hűtési eljárást, szobahőmérsékleten tartva 3 évig is felhasználható. Steril, nincs fertőzésveszély, azonnal hozzáférhető. A művér használatának engedélyezését az Orvosi Bizottság is jóváhagyta Dél-Afrikában, ahol 2001 óta hozzáférhető, mind a privát, mind a közegészségügyben. Azóta több mint 500 páciens kapott ilyen készítményt. Maholwana szerint széles körben elterjedt a használata. 

Mint minden gyógyszernek a mesterséges vérnek is vannak - igaz csekély - mellékhatásai. Enyhén megemelkedhet a vérnyomás, lehetnek emésztőrendszeri hatások és a bőrszínben történhet kis változás. "Minden mellékhatás csekély és rövid életű" - Mondja Mackenzie. Össze kell vetni az életmentés előnyével és a szervi károsodás megelőzésével.

2008.08.14 12:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések