Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tippek, tanácsok időseknek a forróság idejére

kategória: babaszoba.hu, Egészség nyáron, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek

Az igazi nyár beköszöntével a tudósok arra intenek, hogy védjük a gyerekeket és az öregeket a nagy forróságtól, a kiszáradástól, és más szezonális veszélyektől. A New Jersey Orvostudományi Egyetem (UMDNJ-SOM) szakértői egy biztonsági tippeket tartalmazó kiadványt jelentettek meg, amelyben olyan pontok szerepelnek, hogy ne hagyjuk a gyermeket az autóban, vagy egyedül a medence partján, és naponta kétszer nézzünk rá az öregekre, hogy nem mutatnak-e hőséggel kapcsolatos rosszullétet. 

 "Mindig veszélyes a gyermekeket egyedül hagyni az autóban, még ha csak pár percről van is szó" - mondta el Martin Finkel, gyermekek jogaival foglalkozó CARES Intézet igazgatója az egyetem sajtótájékoztatóján. "Ebben az évben az országban már 13 gyermek vesztette életét úgy, hogy egyedül hagyták parkoló autóban. Hét esetben a kinti hőmérséklet 32 Celsius fok alatt volt, egy esetben pedig 22 Celsius fok alatt."

TIPP

Rengeteg tippet, tanácsot gyűjtöttünk össze az Ezt (t)egye, hogy ne okozzon halált a hőség! című cikkünkben! Olvassa el azt is!


Még ha le is van húzva az ablak, az autó belseje 10 perc alatt 6 fokkal, 20 perc alatt pedig akár 9 fokkal is melegebb lehet - tette hozzá Finkel. Ilyen hőhatás következményeként a gyermek agya és szervei is károsodhatnak. "Ha otthagyjuk a gyereket a kocsiban, és arra megyünk vissza, hogy elaludt, ne legyünk meggyőződve arról, hogy egyszerűen szundikál. Ellenőrizzük, hogy nem fedezhetőek-e fel a hőkimerülés, vagy a hőguta jelei. Vegyük ki azonnal az autóból, és ha nem reagál, hívjuk azonnal a mentőket."  

 Ugyanezen a sajtótájékoztatón Dr. Thomas Cavalieri, a New Jersey-beli Institute for Successful Aging alapítója, és a UMDNJ-SOM dékánja arra figyelmeztetett, hogy az idős emberekre még nagyobb veszély leselkedik a forró napokon.
"A hőséggel kapcsolatos halálozások negyven százaléka 65 év felettieknél történik" - jegyzi meg. "Az idős emberek egészségügyi állapotán sokat ront a nagy meleg. Szervezetük lassabban igazodik a változó hőmérséklethez, és csökkent szomjúságérzetük okozza, hogy nem fogyasztanak elegendő folyadékot. Több időskorú pedig pénzügyi okok miatt tölti négy fal között a forró napokat, ventilátor vagy légkondicionáló berendezés nélkül."  

 Mindkét kutató felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekek könnyebben kiszáradnak, mint a felnőttek, ezért nagyon sok vizet kell inniuk, és az idősek is fogyasszanak minél több koffeinmentes italt a nagy melegben.  Ha lehetséges, ne hagyjuk az öregeket egyedül a nagy forróságban, inkább vigyük klimatizált szobába őket, amíg enyhül a forróság. Naponta kétszer ellenőrizzük, hogy nem mutatnak-e hőkimerülésre utaló jeleket: erős verejtékezést, szédülést, gyengeséget, émelygést. A hőkimerülést kezeljük otthon nedves ruhás borogatással, és kínáljunk hideg vizet 10-15 percenként a betegnek. Ha a tünetek nem enyhülnek, kérjünk orvosi segítséget. 

A gutaütés egy életveszélyes állapot, amely szédüléssel, hányingerrel, zavartsággal és eszméletvesztéssel is járhat. A tudósok azt javasolják, hogy gutaütés gyanúja esetén hívjuk azonnal a mentőket.

Animáció: HáziPatika.com

2010.07.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések