Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kutya megérzi a cukorbeteget fenyegető veszélyt

kategória: Diabétesz

Már négyszer mentette meg a diabéteszes Carol Miller életét különlegesen kiképzett kutyája. Az eb képes figyelmeztetni gazdáját, ha a vércukorszintje kritikussá válik. A háromgyermekes édesanyánál tavaly diagnosztizáltak egyes típusú diabéteszt. Ez nagyon megrázta őt. Bár betegsége okát orvosai sem tudták megmondani, a nőnek együtt kell vele élnie, ami napi öt inzulininjekciót jelent.

Hiába azonban minden elővigyázatosság, és a szigorú vércukorszint ellenőrzés, Carol alvás közben bármikor meghalhat. Ha ugyanis a diabéteszesek vércukorszintje kritikusan lecsökken, és nem kapnak időben cukortartalmú ételt vagy italt, elájulhatnak, majd idővel kómába esnek és meghalnak. Ez az úgynevezett hipoglikémiás sokk, amit azonban erre kiképzett kutyák képesek "kiszagolni". Carol is szeretett volna egy ilyen kutyát, Skóciában azonban sehol sem képeztek ki erre ebeket.

Hamarosan mégis talált egy kutyakiképző nőt, Linda McHendryt, aki vállalta, hogy felkészít számára egy cocker spánielt, Hamist. "Amikor elkezd csökkenni a vércukorszintem, akkor izzadok, és sóssá változik a bőröm illata, ha pedig emelkedik, akkor édessé. Ezt mi azonban a mi orrunk nem érzékeli, csak Hamisé, aki mindig ott van, ha szükségem van rá" - magyarázta Carol. A lelkes eb hamar beletanult a vércukorszint kiszagolásába, és az elmúlt fél évben négyszer mentette meg gazdája életét.


Animáció: HáziPatika.com

2012.03.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Aki túlélte a csodát

Négy éve él új szívvel Aranyos István tokiói és mexikói olimpikon, magyar bajnok tornász. Visszanyert egészségét a magyar szívgyógyászok, sebészek szakmai tudásán kívül élete nagy szerelmének, a tornasportnak köszöni.

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések