Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Életmentő, költséghatékony gyógyszer ortopédiai protézisműtétek után

kategória: Gyógyszerészet, Öregedés, Reumatológiai problémák

A mélyvénás trombózis megelőzésére eddig csak injekció állt a betegek rendelkezésére, ám annak beadása a hazabocsátás után nehézkes, illetve gyakran költséges volt, ha az illető agy családtagja nem tudta beadni naponta az injekciót. A betegek egy része idő előtt hagyta abba a kezelést - veszélyeztetve ezzel egészségüket, életüket.

Egy új készítmény lett hozzáférhető Magyarországon, amely kapszulaként szedhető naponta egyszer, és még a hatékonysága is jobb, kevesebb mellékhatással.
A dabigatran etexilate hatóanyagú gyógyszer gyorsan, kiszámítható módon, élelmiszer-kölcsönhatás és rendszeres laborkontroll nélkül alkalmazható mind a műtét után a kórházban, mind pedig a hazaengedés után otthon.
Mivel a műtétek utáni trombózis veszélye még hetekig fennáll, ezért nagyon fontos, hogy a páciens az előírt ideig használjon véralvadásgátlót.

Az ortopédiai műtéteknél a vénás trombózis kialakulásának kockázata akár a 60 százalékot is eléri, ezen betegek egy része tüdőembóliát kap!
A tüdőembólia hátterében 70 százalékos gyakorisággal mélyvénás trombózis van.

Magyarországon évente körülbelül 15 ezer protézis-beültetést végeznek, csak ebből az okból ennyien szorulnak véralvadásgátló szedésére. (Más műtétek utáni kezelésre még nem törzskönyvezték ezt a készítményt, de a tervek szerint később bővülni fog az alkalmazási kör.)

A NICE (National Institute for Clinical Excellence - egy, a terápiás gyakorlatokat minősítő intézet) , készített költséghatékonysági elemzést, amelyből kiderült, hogy mind klinikai, mind költséghatékonyságát tekintve az orális (szájon át szedhető) készítmény felülmúlta a nyújtható legmagasabb színvonalú kezelést.
A készítmény alkalmazásával nemcsak a betegek életminősége és komfortérzete javul, hanem a külső segítség is szükségtelenné válik, ezáltal csökken az egészségügyi alapellátást igénybevétele. Csípőprotézis beültetés esetén ez betegenként körülbelül 13 000 forint megtakarítást jelent, éves szinten, az összes beteget tekintve pedig akár 150 millió forintos megtakarítást is eredményezhet a költségvetésnek.

A költségmegtakarító hatás más pontos is mérhető: kisebb a súlyos szövődmények bekövetkezési valószínűsége, a mellékhatások száma alacsonyabb, így a beteg is előbb hazamehet, ezáltal csökkentve a kórházi ellátás költségeit. A terápia során nem szükséges vérvétel, laborvizsgálat és rendszeres lábkontroll sem.

A készítményt jelenleg még nem írhatják fel TB-támogatásra, de a gyártó tájékoztatása szerint a befogadás folyamatban van.

Kéky Kira

2009.05.19 17:46:07

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések