Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Élethosszig tartó védelem influenza ellen?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gondolta volna?, Gyógyszerészet, Nátha-influenza, Öregedés

Az 1918-as influenza világjárványt túlélők szervezetében még most is kimutathatók a vírus ellenes antitestek - állítják kutatók.

Az 50 millió áldozatot követelő 1918-as járvány után olyan erős immunitás alakult ki a vírussal szemben, hogy a 32 vizsgált idős ember mindegyikének szervezetében megtalálható az ellenanyag, sőt néhányan közülük még ma, 90 év elteltével is folyamatosan termelik a vírus elleni fajlagos küzdelem alapjaként szolgáló ellenanyagokat.
"Ez az eredménye rácáfol arra a hiedelemre, hogy az idős embereknek gyenge az immunrendszere, vagy nem is működik egyáltalán" - mondta el a kutatás vezetője, ifj. Dr. James E. Crowe, a Vanderbilt Egyetem gyermekgyógyászat, valamint mikrobiológia és immunológia professzora. Fontos tudni, hogy létezik immunitás még egy ilyen hatalmas világjárványt okozó törzs ellen.
"Ez később segítheti egy esetleges újabb világjárványt okozó vírustörzs elleni küzdelmet" - tette hozzá a professzor. Az eredményeket a Nature augusztusi számában olvashatjuk.

A vizsgálathoz 32, 1915-ben, vagy korábban született idős ember vérmintáját használták fel. Megállapították, hogy mindannyian hordozták a 1918-as törzs elleni antitesteket, és hogy egyesek közülük, még mindig termelték is őket. Állatkísérletek során az is kiderült, hogy ezek az ellenanyagok még mindig megvédik az egereket a 1918-as járványt okozó vírus ellen. Nem tudni még azonban, hogy kizárólag az 1918-as influenza járványt okozó vírus ellen létezik-e ilyen évtizedeken át kitartó immunitás. Ennek tisztázására további vizsgálatokra van szükség, melynek kiváló alanyai lehetnek az idős emberek, mondta el Crowe. Emellett az eredmények arra is reményt adnak, hogy bármilyen világjárvány elleni sikerülhet ellenanyag-kezelést, illetve védőoltást kifejleszteni.

Dr. Marc Siegel, a New York-i Orvostudományi Egyetem docense szerint a múlt század eleji járványt túlélők még 1918. előtt találkoztak egy kevésbé súlyos betegséget okozó influenzavírus törzzsel, amely kialakította bennük az immunválaszt, és ennek köszönhetik élethosszig tartó védettségüket.

2008.08.21 09:34:39

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések