Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A közösségi média oldhatja meg a donorhiányt?

kategória: Gondolta volna?

Egyetlen nap alatt 21-szeresére növekedett a magukat szervdonorként regisztrálók száma - mutattak rá az egyesült államokbeli Johns Hopkins Egyetem kutatói, akik szerint a közösségi média megoldást nyújthat az elhúzódó szervhiányra. Az eset 2012 májusában történt, amikor a Facebook elérhetővé tette az ország lakóinak, hogy egyetlen kattintással közzétegyék donor-státuszukat, illetve hivatalossá tegyék azt a megfelelő állami szervnél. Az eredmények az American Journal of Transplantation című szakfolyóiratban jelentek meg.

"A rövid távú hatás drámai volt és hihetetlen. Korábban sosem tapasztaltunk hasonló sikert egyetlen kampánynál sem. Ráadásul két héttel később még mindig a szokott ütem kétszeresével gyarapodott a donorként regisztrálók száma - mondta a kutatást vezető Andrew M. Cameron professzor. - Ha a továbbiakban is fenn tudjuk tartani az érdeklődést, megoldás születhet egy súlyos közegészségügyi problémára. A donorszervek mennyisége ugyanis messze elmarad az igényektől."

Az elmúlt 20 évben az erőfeszítések ellenére nagyjából állandó maradt a donorok száma, míg a transzplantációra várók listája tízszeresére gyarapodott. Az Egyesült Államokban jelenleg több mint 118 ezren várnak vesére, májra vagy más szervre, s több ezren közülük valószínűleg meghalnak, mire sor kerülhetne az operációra. Becslések szerint évente 5-10 ezren vesztik életüket úgy, hogy szerveik tökéletesen alkalmasak lennének mások életének megmentésére, ám donornyilatkozat hiányában nem kerül erre sor.

A Facebook és a gépjármű-nyilvántartás adataiból kiderült, hogy 2012. május 1-jén, a kezdeményezés első napján 57 451 felhasználó frissítette a profilját a donor státusz megosztásával. Ekkor 13 012 új internetes regisztráció érkezett a hivatalos nyilvántartásba, ami 21,2-szeres mennyiség a 616-os napi átlaghoz képest, de volt olyan állam, ahol az arány 109-szeres volt. "Ez az első alkalom, hogy a közösségi média segítségével közegészségügyi probléma megoldásához mozgósították a lakosságot. Kiderült, hogy lehet építeni a módszerre" - összegezte Cameron professzor.

2013.06.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések