Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Műretinával kapta vissza látását két vak

kategória: Gondolta volna?

Elektronikus műretina beültetésével részben visszanyerte a látását két brit férfi. Már évek óta teljesen vakok voltak. A retina mögé ültetett kis eszköz segítségével a két férfi képes érzékelni a fényt, és bizonyos formákat is felismernek. A két férfi az Oxfordi Egyetem szemklinikája és a londoni King's College Kórház közös klinikai kísérletében vett részt. A kutatás vezetője Robert Maclaren professzor és Dr. Tim Jackson volt. A két kísérleti alany, Chris James és Robin Millar a retinitis pigmentosa nevű szembetegség következtében fokozatosan vesztette el a látását. A retinitis pigmentosa az ideghártya ritka, progresszív elfajulása, mely végül vaksághoz is vezethet.


A műtéti beavatkozás során a retina mögé ültették a sebészek az elektronikus eszközt, majd egy vékony kábellel az irányítóegységet kivezették a páciens füle mögé. A hártyavékonyságú, mindössze három millimétres mikroelektronikai chip összesen 1500 fényérzékeny pixelt tartalmaz. Ezek képesek átvenni a fotoreceptor pálcikák és csapok funkcióit, a látható fényt idegi jelekké alakítják. Amint fény jut a szembe, a mikrochip stimulálni kezdi az apró pixeleket, melyek elektronikus jeleket küldenek a látóidegbe, onnan az agyba. A chip érzékenységét bármikor lehet állítani és finomhangolni a külső vezérlőegység segítségével.

"Közelről képes vagyok megkülönböztetni az egyenes vonalakat a görbe ívektől, de távolra még mindig nagyon rosszul látok" - mondta el Chris James. Maclaren professzor szerint ez a legelső alkalom, hogy egy teljesen vak férfi újra képes legyen a fény és a formák felismerésére. A korábbi látásjavító kísérletek során őssejt-terápiát és egyéb kezeléseket alkalmaztak, de azokban az esetekben eleve nem voltak tökéletesen vakok a páciensek.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Visszerek? Nem csak esztétikai probléma!

Sokan hajlamosak legyinteni a visszérproblémákra: nem túl szép látvány, de könnyen elrejthető és legtöbbször komolyabb fájdalmat sem okoz, akkor meg minek foglalkozni vele? Azonban az elhanyagolt visszereknek nagyon komoly szövődményei lehetnek!

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések