Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hatékony új eszköz felfekvések ellen

kategória: Bőrgyógyászat, Új termékek, szolgáltatások

Szakértők szerint speciálisan a fenék elektromos ingerlésére kifejlesztett alsóneművel megelőzhetőek lehetnek a felfekvéses sebek és fekélyek, amelyek akkor alakulnak ki, ha egy beteg túl sokáig van egy helyben, és a bőrre kifejtett folyamatos nyomás miatt megszűnik a vérellátás a bőr egy részén. A Calgary Egyetem orvosai egy rövid kísérletben 37 emberen tesztelték az elektromos impulzusokat gerjesztő alsóneműt, és sikerült megelőzniük a fekélyesedést az összes résztvevőnél.

A Királyi Ápolástani Főiskola adatai szerint a brit egészségügynek évente kétmilliárd fontjába kerül a felfekvések kezelése. A felfekvéses fekélyesedés nagyon gyakori probléma a krónikus betegek esetében világszerte. Az idősebbek különösen veszélyeztetettek a rossz keringési rendszerük miatt.

A speciális alsóneműben két, a farpofákra illeszkedő kis elektróda található. A gerincvelő-sérülést szenvedett, mozgásképtelen betegeket 12 órán keresztül, minden 10 percben 10 másodperces rövid elektromos impulzussal stimulálták. Ennek következtében a kutatás egy hónapja alatt egy betegnél sem alakult ki felfekvés.  A tudósok szerint az eszköz egyfajta "fészkelődésszimulátor": olyan hatást ér el, mintha a mozgásképtelen betegek képesek lennének a helyváltoztatásra. "A felfekvések rettenetes ronthatják a betegek életminőségét. Az 1940-es évek óta a betegség előfordulása nem csökkent, ebből is látszik, hogy a ma ismert kezelési módszerek nem hatékonyak" - vélekedtek a kutatók.

A tudósok szerint az ápolók és a betegek nagyon szerették az elektromos alsóneműt, de további kutatások szükségesek annak megállapítására, mennyire képes ez az eszköz segíteni a felfekvések megelőzésében. "A felfekvéses fekélyek, amelyeket csak állandó bőrápolással, egészséges étrenddel és rendszeres mozgással lehet megelőzni, nemcsak fájdalmasak és rontják az életminőséget, de nagyon sokba is kerülnek az egészségügynek - nyilatkozta Dr. Peter Carter, a Királyi Ápolói Főiskola igazgatója. - Reméljük, hogy ezzel az új eszközzel és a már meglévő kiváló ápolószemélyzet áldozatos munkájával valóban visszaszoríthatóvá válhat ez a betegség."

2012.10.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

A bélflóra (mikroflóra, microbiota) funkciói

A vastagbél működése és az emberi egészség között igen szoros a kapcsolat. A káros anyagcseretermékeket termelő rothasztó mikrobák tartós túlsúlya egészségkárosító, míg a humánbarát probiotikus csírák az ilyen károsító tényezők ellen hatnak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések