Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vesedaganat: inkább várni, mint műteni?

kategória: Daganatos betegségek

Műtét helyett a megfigyelés és a várakozás a legbiztonságosabb alternatíva a kisméretű daganattal diagnosztizált veserákos betegek esetében - a legfrissebb kutatási eredmények szerint. "Az orvosok nyugodtan mondhatják idős betegeiknek, különösen azoknak, akik nem elég egészségesek az altatáshoz és a műtéthez, hogy a vesedaganat okozta halálozás valószínűsége alacsony, és a veseműtét nem feltétlenül hosszabbítja meg az életüket" - mondta dr. William Huang, a New York Egyetem urológus-onkológus docense, az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának New York-i konferenciáján közzétett tanulmány szerzője.

A kutatás során több mint 8300 hatvanhat éven felüli, kisméretű (3,7 centiméternél kisebb átmérőjű) vesedaganattal diagnosztizált beteg adatait elemezték. Közülük 70 százaléknál távolították el műtéttel a vese egy részét vagy egészét, és 31 százalék részesült MR-rel, ultrahanggal és CT-vel végzett megfigyelésben.

A közel öt évig tartó utánkövetés alatt a betegek 25 százaléka halt meg egyéb okokból, és három százalék halt meg a vesedaganat következtében. A vesedaganat okozta halálozás aránya ugyanakkora volt a műtéten átesett és a megfigyelésben részesült betegek esetében. Az eredmények ugyanakkor azt mutatták, hogy a megfigyelésben részesült betegek esetében sokkal alacsonyabb volt a bármilyen eredetű halálozás kockázata, és csökkent a szív-érrendszeri panaszok előfordulásának valószínűsége is.

Huang doktor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy néhány beteg ennek ellenére előnyben részesítheti a sebészeti beavatkozást. "Mivel nehéz meghatározni, melyik daganat lesz halálos, a teljesen egészséges és hosszú várható élettartamú idős betegek a műtétet is választhatják" - magyarázta.

2013.02.22 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések