Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kimaradás-szindróma - korunk betegsége?

kategória: Pszichológia

Aki attól retteg, hogy mindenki más valamilyen érdekes dolgot csinál nélküle, úgynevezett kimaradás-szindrómában szenved. A szakirodalomban "FOMO"-nak (Fear of Missing Out) nevezett jelenség eredményeként az átlagosnál alacsonyabbnak érezhető a saját életminőség. A kimaradás-szindrómásuk kevésbé kompetensnek, kevésbé önállónak és kapcsolathiányosnak érzik magukat - derül ki egy friss tanulmányból, amelyet a Computers in Human Behavior című szakfolyóiratban tettek közzé. A FOMO-ban szenvedők viszont az átlagnál nagyobb hajlandóságot mutatnak a közösségi média használatára. Valószínűleg azért, mert szeretnék látni, miben nincs részük.

A jelenséget 2011-ben említették először a New York Times hasábjain, amikor is a szerző arról panaszkodott, hogy képtelen volt élvezni egy nyugodt estét otthon, mert a barátai a Twitteren, az Instagramon és egyéb szolgáltatások segítségével kürtölték világgá a saját fantasztikus programjukat okostelefonjuk segítségével. "Megdöbbentem, hogy eddig még egyetlen pszichológiai vagy kommunikációs tanulmány sem foglalkozott ezzel" - mondta Andrew Przybylski kutató, az angol Essexi Egyetem szakértője.

A kimaradás-szindróma mérésére Andrew Przybylski 32 változós kérdéssort töltetett ki 672 férfival és 341 nővel. Legtöbbjük az Amerikai Egyesült Államokban vagy Indiában élt, de a világ számos pontjáról érkeztek adatok. Végül a kutató 10 kérdésre szűkítette a FOMO-val kapcsolatos kérdőívet. Ezt követően a kutatók egy 2079 fős mintához, 22 és 65 év közötti egyesült királyságbeli lakosokhoz juttatták el a tesztet, és megkérdezték őket a közösségi média iránti elkötelezettségükről, az általános elégedettségükről és a másokkal való összeköttetéseikről.

Egyelőre nem világos, hogy a közösségi média használata vezet kimaradás-szindrómához vagy fordítva. Andrew Przybylski szerint azonban a statisztikai analízisből kiderül, hogy a FOMO folytonos Facebook-ellenőrzésre sarkall. Valószínűleg az érzet erőssége és jellege egyénfüggő, de még az sem derült ki, hogyan változik az idők során.

Egy harmadik vizsgálat, amelybe 87 egyetemistát vontak be, azt találta, hogy az erősebb kimaradás-szindrómában szenvedők pozitívabb és negatívabb érzelmi élményt éltek át a Facebook böngészése közben. Ijesztő eredmény, hogy az érintettek hajlamosak voltak üzeneteket írni és e-mailezni vezetés közben. A kimaradástól való félelem tehát gyengíti az önszabályozást és a koncentrációt is.

2013.05.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Társadalombiztosítás által finanszírozott orvosi vizsgáltok

Jelen fejezetben arra vonatkozóan kaphat információt, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen vizsgálatok elvégzését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések