Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

El kell dugni, akkor nem vonzó?

kategória: Dohányzás

Olyan jogszabály bevezetésére tett javaslatot Michael Bloomberg New York-i polgármester, amelynek értelmében az üzletekben kötelező lenne elrejteni szem elől a dohánytermékeket. A Bloomberg által javasolt törvény értelmében a kereskedőknek szekrényben, fiókban, a pult alatt, függöny mögött vagy más rejtett helyen kellene tárolniuk a dohányárut. Az csak a készlet feltöltése idején lenne látható a vevők számára, vagy csak akkor, ha egy felnőtt vásárol belőle.


Az intézkedés az Egyesült Államokban példa nélkül álló volna, ám New York polgármestere szerint Izlandon, Kanadában, Angliában és Írországban már vezettek be hasonló jogszabályokat. "A dohányáru közszemlére tétele azt a látszatot kelti, mintha a dohányzás normális tevékenység volna. Arra hívja fel a fiatalokat, hogy kipróbálják a dohányt" - mondta Bloomberg. A jogszabály a dohányboltokra nem vonatkozna.

A dohányzásellenes programoknak köszönhetően New Yorkban a felnőtt dohányosok száma mintegy harmadával csökkent az elmúlt évtizedben: a 2002-ben mért 21,5 százalékról arányuk 2011-re 14,8 százalékra csökkent. A nikotinos füstöt szívó fiatalok aránya ugyanakkor 2007 óta egyfolytában 8,5 százalékon áll. Michael Bloomberg az egészséges életmódért folytatott kampánya jegyében elérte, hogy New Yorkban kötelező ismertetni az ételek kalóriatartalmát. A polgármester megpróbálta mintegy fél literben korlátozni az egyes vendéglátóipari egységek által forgalmazott cukrozott italok nagyságát, ám ezt egy bíró megakadályozta.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.19 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Segítsen szervezetének elkerülni a rákbetegséget!

Miért ne tenne meg mindent, amit csak lehet, hogy elkerülje a daganatos megbetegedéseket? Különösen, ha olyan egyszerűen teheti, hogy egészséges összetevőket tartalmazó finomságokból állítja össze maga és családja étrendjét.

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések