Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Éhen hal az agy

kategória: Fertőző betegségek, Neurológia

Kutatók szerint az emberi szem segíthet megérteni, hogy a malária egyik akut formája hogyan támadja meg az agyat. A felfedezés megnyithatja az utat a betegség új és jobb gyógymódjainak kidolgozása felé.

A szúnyogok által terjesztett betegség számos terápiával szemben rezisztenssé vált már, az oltóanyag kifejlesztése pedig lassan halad.

Az agysejtek elhalását okozó folyamat megértése ezért is jelent fontos mérföldkövet a betegség kezelésében. Cerebrális (agyi) maláriában szenvedő betegek szemének vizsgálata során a kutatók apró agyi érelzáródásokat figyeltek meg, amelyek következtében szerintük az agysejtek "éhen halnak", azaz nem kapnak elegendő vért és oxigént, ami végső soron kómához, majd halálhoz vezet.

Mindez arra enged következtetni, hogy keringésjavító gyógyszerek, például sztatinok alkalmazásával, olyan kezelési sémákat lehet kidolgozni, amelyekkel a malária ezen, főleg gyermekeket érintő formája leküzdhető lehet.

A kutatást vezető Nick Beare, a Royal Liverpool Egyetemi Kórház munkatársa elmondta, az eddigi terápiákkal az a fő gond, hogy kizárólag a parazitát veszik célba, és nem tudnak mit kezdeni a kómát és halált előidéző tényezőkkel. A kutatócsoport Journal of Infectious Diseases című szakfolyóiratban közölt tanulmánya arról számol be, hogy a vizsgálat Malawiban 34, cerebrális malária gyanújával kórházba utalt gyermek bevonásával zajlott. A gyermekek karjába olyan kontrasztanyagot fecskendeztek, amely a retina ereibe jutva láthatóvá tette az említett elzáródásokat. Beare szerint ez az "agyba vágott ablak" mutatta meg, hogy miért ilyen halálos a malária ezen változata.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikája szerint 2006-ban világszerte, de főként Afrikában, 881 ezren haltak meg maláriában, a fertőzöttek száma pedig 247 millió volt, azonban egyes szakértők szerint ezek a számok még mindig alulbecsülik a probléma komolyságát.

2009.01.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Csonttörést okoz?

Az A-vitamin túlzott fogyasztása meggyengíti a csontokat, és ez lehet az egyik magyarázata a fejlett országokban járványszerűen terjedő patológiás csonttöréseknek - írja a The New England Journal of Medicine. Ez azonban nem keverendő az oszteoporózissal.

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések