Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Leszokna? Együtt könnyebb!

kategória: Alkoholizmus

Azok a leszokóban lévő anonim alkoholisták, akik egy csoporton belül segítik egymást, sokkal eredményesebbek lesznek hosszútávon a leszokásban - derült ki a Case Western Reserve Egyetem kutatásból. Helping Others (Másokon segíteni) című tanulmányához dr. Maria Pagano a Project MATCH, a legnagyobb, randomizált klinikai vizsgálatokat összegyűjtő honlap adatait használta fel. Tíz éven át vizsgálta munkatársaival az Anonim Alkoholisták különböző programjainak hosszú távú eredményeit.

Kiderült, hogy az Alcoholics Anonymous-related Helping (AAH) csoportban résztvevők között csökkent a legjobban az alkoholizmus előfordulása, ráadásul náluk megnövekedett az egymás iránti érdeklődés mértéke is. Az AAH egy 12 lépcsős programból áll, és egymás kölcsönös támogatására épül. A szakemberek azt is megállapították, hogy a programban résztvevők saját pozitív tapasztalataik elmesélésével is jó hatással vannak társaikra.

Az eredményekből kiderült, hogy azok, akik segítették egymást, több foglalkozáson vettek részt, elszántabban dolgoztak saját gyógyulásukon is. "Következtetésképpen a mások iránti érdeklődés segít az egyént is a programban tartani, továbbá segít kitörni az egyén saját gondjaiból fakadó ördögi körből" - magyarázta dr. Maria Pagano.

A tanulmány a Substance Abuse oldalain jelent meg.

2012.09.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ne nyugodjon, alkosson!

Vajon megőrizhetjük-e szellemi frissességünket, ha időskorban is alkotunk, kreatív elfoglaltságokat találunk magunknak? Éljünk tevékeny életet, legyen részünk az alkotás örömében, hogy elkerüljük az üres hétköznapokat, s értelmet leljünk a...

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések