Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Enni és emlékezni

kategória: Táplálkozás

Egyelőre nincs olyan varázsszer, amely segítene megvédeni és felturbózni a memóriát, de számtalan olyan élelmiszer létezik, amely javíthatjuk emlékezőképességünket. A Food Technology januári számában megjelent cikkben Linda Milo Ohr társszerkesztő összegyűjtötte az emlékezőtehetséget javító élelmiszereket:

Omega-3 zsírsavak
A lazachoz hasonló hidegvízi halakban található dokozhexaénsav (DHA) és eikozapentaénsav (EPA) rendkívül fontos az agy fejlődésének és működésének szempontjából, ezen kívül segíthet a depresszió, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, valamint az Alzheimer-kór kezelésében és megelőzésében. Egy 2012-es tanulmány szerint az EPA és a DHA szedése segíthet az időskori kognitív problémák elkerülésében is.

Kékáfonya és eper
Egy 2011-es tanulmány szerint rendszeres kékáfonya- és eper-fogyasztással két és fél évvel késleltethetjük a kognitív hanyatlás első jeleinek megjelenését.

Zöld tea
Mágneses rezonancia vizsgálatok szerint a zöldtea-kivonat fogyasztása növelheti a munkamemória működéséért is felelős dorzolaterális prefrontális kéreg aktivitását.

Magnézium
Egy 2010-es tanulmány szerint a magnézium serkenti az agyműködést a tanulási funkciók, a munkamemória, valamint a rövid és hosszú távú memória javításával, legalábbis patkányok esetében biztosan.

Kakaóban található flavonoidok
2012-es kutatási adatok szerint a közepes és magas koncentrációban flavonoidokat tartalmazó kakaóitalt fogyasztók sokkal kevésbé feszültek, mint azok, akik nem fogyasztanak kakaó-flavonoidokat.

Dió
A dióban és a mediterrán élelmiszerekben található antioxidánsok segíthetnek a kognitív hanyatlás késleltetésében és az Alzheimer-kórhoz hasonló idegrendszeri degeneratív betegségek megelőzésében.

2013.01.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

A visszerekről nem is tudunk, amíg jól működnek

Az emberi szervezet szöveteiből az elhasznált vért a vénák, a visszerek szállítják vissza a szív felé. Ez a testünk egészséges működése szempontjából legalább annyira fontos funkció, mint az oxigénben gazdag vér szállítása a szövetekhez.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések