Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyszerűen megjósolható a szélütés utáni halál

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Egyszerű számösszekötő teszt segíthet idősebb férfiaknál annak előrejelzésében, hogy mekkora lesz náluk a halálozás kockázata első szélütésük után. A tesztet még egészségesen végeztetik el a páciensekkel, az a feladatuk benne, hogy a lapon lévő számokat emelkedő sorrendben kössék össze vonalakkal, amilyen gyorsan csak tudják. Összesen ezer 67 és 75 év közötti férfit követtek nyomon a tanulmányban 14 éven át. Kiderült, hogy akik az alsó harmadba kerültek a vonalas teszt alapján, azoknál háromszor nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy egy később bekövetkezett szélütés után meghaltak, mint a felső harmadban végzett férfiaknál.


A követési idő alatt az ezer résztvevő közül 155-en kaptak szélütést, közülük 22-en haltak meg egy hónapon belül, majd ez a szám két és fél év alatt nyolcan körülire emelkedett. Az elemzés alapján a kutatók úgy vélik, hogy az egyszerű teszt leleplezi az agyi erek rejtett hibáját akkor, amikor még nem utal rá egyéb jel vagy tünet. Olyan korai elváltozások lehetnek ugyanis az emberek egy részének agyában, amelyek növelik halálozási kockázatukat egy később bekövetkező szélütéskor.

A tanulmány viszonylag kis méretű volt, és a lassú vagy hibás vonalrajzolásnak más oka is lehet. "Mivel a teszt nagyon egyszerű, olcsó és könnyen elvégezhető a klinikai gyakorlatban, értékes eszköz lehet a hagyományos módszerek - például a vérnyomásmérés és a dohányzásról kérdezés - mellett a szélütés kockázatának megbecslésére, ahogyan az esetlegesen bekövetkező szélütés utáni halálozás jóslására is" - mondta Bernice Wiberg, a svéd Uppsalai Egyetem munkatársa, a The British Medical Journal (BMJ) Open című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmány vezető szerzője.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.14 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések