Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyszerű módszer a tüdőrák kimenetelének előrejelzésére

kategória: Daganatos betegségek, Dohányzás

A vérben keringő daganatsejtek számlálásával próbálják megállapítani a tüdőrák agresszivitását brit tudósok. A brit Cancer Research elnevezésű szervezet által támogatott kutatók 101, úgynevezett nem kissejtes tüdőrákkal diagnosztizált páciens vérében számlálták meg a keringő ráksejteket kemoterápia előtt, majd egy kezelési ciklus után. Megállapították, hogy sokkal rosszabb azoknak a pácienseknek a túlélési aránya, akinél az egységnyi vérben keringő tumorsejtek száma öt vagy annál több. Az ő esetükben az átlagos túlélési időtartam 4,3 hónap volt, míg ötnél kevesebb vérben keringő ráksejt esetében ennek csaknem kétszerese, 8,1 hónap.

Az eredmény azt sugallja, hogy a vérben keringő tumorsejtek számlálása egyszerű követési módszer lehetne annak megállapítására, hogy egy páciens mennyire jól reagál a kezelésre. A keringő sejtek számlálása azt is időben jelezhetné az orvosoknak, ha visszaesés következett be a daganatos beteg állapotában, így azonnal újra elkezdhetnék az kezeléseket.

Mostanáig a tüdőrák diagnózisára a bronchoszkópia nevű eljárást alkalmazták az orvosok. Szövetmintát vettek az érintett területről a vizsgálathoz. Mint Fiona Blackhall, a tanulmány társszerzője, a manchesteri The Christie rákközpont munkatársa elmondta, terveik szerint több páciens bevonásával folytatják a vizsgálatokat.

Becslések szerint a tüdőrák évente világszerte 1,2 millió embert öl meg. Egyike A legkisebb túlélési arányú ráktípusok közé tartozik, mert a páciensek kétharmadát túl későn diagnosztizálják, amikor a gyógyító kezelés már nem lehetséges. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a tüdőrákos esetek több mint 80 százalékát a dohányzás okozza, a daganattal diagnosztizált emberek kevesebb, mint 15 százaléka él még öt évvel később. A kemoterápia és a sugárterápia lassíthatja a tüdőtumor növekedését és szétterjedését, ám a legtöbb páciensnél a daganat kiújul, és általában ellenállóbb a kezeléssel szemben.

2011.03.29 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések