Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A fertőtlenítés fékezheti meg a madárinfluenzát

kategória: Nátha-influenza

Az élőállat piacok a H5N1 madárinfluenza valóságos melegágyai, de néhány egyszerű intézkedéssel, például a teherautók, eszközök és standok fertőtlenítésével megállítható a vírus terjedése. A francia, brit és vietnámi szakértőkből álló nemzetközi kutatócsoport tagjai Észak-Vietnámban működő élőbaromf-ipiacok eladóit kérdezték meg, és végigkövették, hogyan terjedhetne egy járvány akár egészen távoli vidékekre is.

A madarak tömeges levágása és az élőállatpiacok bezárása a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulmány szerint hatástalan. "A piaci hálózatok megszakítását az élő baromfipiacok, és az onnan kiinduló járművek napi fertőtlenítésével lehetne elérni - írják a szakértők. - Már a fertőzés néhány melegágyában elég lenne foganatosítani ezeket az intézkedéseket ahhoz, hogy fragmentálni lehessen a teljes hálózatot."

A kutatás azt mutatta, hogy a napi fertőtlenítéssel 80-89 százalékkal csökkenthető a fertőzött piacok aránya. A kétnaponta végzett fertőtlenítés azonban már kevésbé hatékony, ezzel csak 30 százalékkal csökkenthető a fertőzött piacok aránya. Egy ilyen rendszer számos előnnyel járna, többek között az alacsony költséggel, és a kereskedők mozgásával kapcsolatos adatok könnyű regisztrálásával.

A H5N1 vírus az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint 370 halálos áldozatot követelt világszerte. A szakértők attól tartanak, hogy a vírus mutáció révén olyan formát ölthet, amely emberről emberre is képes terjedni.

2013.05.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések