Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyszerre dobbanó a szívek

kategória: Gondolta volna?

A kórustagok teljes összhangban énekelnek, eközben a pulzusszámuk is egymáshoz igazodik - mutatta ki egy tanulmány. Svéd kutatók különböző kórusművek előadása közben mérték az énekesek pulzusát. Azt találták, egyszerre emelkedik és csökken, amikor az énekesek a szólamot együtt éneklik - idézi a BBC hírszolgálata a Frontiers in Psychology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt. A tudósok úgy vélik, azért alakul egy ütemre a karénekesek pulzusa, mert összehangolják a levegővételt. "A pulzus gyorsul, ha belélegzünk, amikor pedig kiengedjük a levegőt, akkor lassul. Tehát aki énekel, kilégzéskor szólaltatja meg a dallamot, ilyenkor a pulzus lassabb. A dallamívek közti szünetek alatt az énekes levegőt vesz, a pulzus ekkor szaporább" - magyarázta Björn Vickhoff, a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának kutatója.

A tanulmány szerint a kórustagok pulzusa a zenemű szerkezetét követi, ezt támasztotta alá a kutatás. Különböző kórusművek előadása közben mérték 15 karénekes pulzusát. Azt találták, minél strukturáltabb volt a mű, annál nagyobb összhangban nőtt vagy csökkent az énekesek pulzusszáma. A lassú daloknál még teljesebb összhangot tapasztaltak. Azt is felfedezték, a karéneklés lassíthatja a pulzust. Szerintük ez a tudatos levegővételnek köszönhető.

Most a karének egészségügyi hatásait szeretnék megvizsgálni: az énekesek légvétele nagyon közel áll a jógalégzéshez és az irányított légzőgyakorlatokhoz. Ezekről már jelentek meg vizsgálati eredmények. Mind kimutatták a vérnyomáscsökkentő hatást. Azt szeretnénk megtudni, a közös énekléssel szintén javíthatunk-e az egészségünkön."

2013.07.13 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések