Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyszerre alhat és ébren is lehet a fáradt agy

kategória: Neurológia

A fáradt agy bizonyos részei alvó állapotba kerülhetnek a másodperc töredékére, miközben a teljes szerv folyamatosan ébren van - állapították meg amerikai kutatók patkánykísérletek alapján. Úgy vélik, hogy a felfedezésnek messzire ható következményei lehetnek, különösen azok számára, akik munkájában az alváshiány veszélyes. "Már mielőtt éreznénk a fáradtságot, olyan jelek bukkannak fel az agyban, amelyek azt üzenik, hogy abba kellene hagynunk bizonyos tevékenységeket, melyek éberséget kívánnak" - magyarázta Chiara Cirelli, a madisoni Wisconsin Egyetem kutatója. Ilyenkor a neuronok bizonyos csoportjai elalhatnak, ez pedig negatívan hat a teljesítményre.

Cirelli és munkatársai 11 felnőtt patkány agyában ultrafinom elektródákat helyeztek el, segítségükkel mérni tudták a motoros kéregben lévő neuronok olyan csoportjainak aktivitását, amelyek a félautomatikus "motoros" mozgásokért felelnek. A rágcsálókat a szokásos elalvási idejükhöz képest négy órával tovább tartották ébren úgy, hogy új tárgyakat helyeztek el ketrecükben. A műszer azt mutatta, hogy miközben kívülről úgy látszott, az állatok ébren vannak és aktívan tevékenykednek, ezeken a speciális agyi területeken nem voltak aktívak a neuronok, vagyis az agy egyes részei aludtak, miközben más részek ébren voltak. Az általános EEG-mérés ekkor agy éber állapotát jelezte.

A kutatók úgy találták, hogy a "helyi alvás" epizódjai befolyásolták a patkányok viselkedését. Az állatokat korábban megtanították arra, hogy egy cukorgolyót két órán át egyetlen lábukkal tartsanak. Amikor azonban kifáradtak, egyre nehezebbnek találták a feladatot, gyakran leejtették a cukrot, és nem sikerült utána nyúlniuk. Elegendő volt néhány sejt harmad másodpercnyi kikapcsolódása, hogy az ügyetlenkedés bekövetkezzen. Amikor egy 20 neuronból álló sejtcsoportot figyeltek, előfordult például, hogy 18 sejt ébren volt, de kettő az alvás jeleit mutatta.

2011.05.03 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések