Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meddig élhetünk?

kategória: Öregedés

Ma nagyjából kétszer annyi ideig él egy ember, mint kétszáz évvel ezelőtt. De így fog folytatódni ez a tendencia továbbra is? Tom Kirkwood professzor, a Newcastle Egyetem munkatársa úgy véli, hogy testünk egyre inkább képes lesz önmaga regenerálására, génjeink pedig lehetővé teszik, hogy halálunk időpontja minél későbbre tolódjék ki.

Munkatársaival 85 éves és annál idősebb embereket tanulmányoztak Newcastle-ben, közülük sokan még a nyolcvanas éveik vége felé is jó egészségnek örvendtek. Ennek okai nyilvánvalóan az egészséges táplálkozásban, az életkörülményekben, a képzettségben és az orvosságokban keresendők. Továbbra is sok ember küzd egészségügyi gondokkal, de a modern orvostudomány a legtöbb bajra már talált hatékony gyógymódot, tudja kezelni a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a szívproblémákat.

A várható élettartam Angliában 1991 és 1993, illetve 2007 és 2009 között a férfiaknál 73,4 évről 77,85 évre nőtt, míg a nőknél 78,9 évről 82 évre. Jim Oeppen és Dr. James Vaupel kutatók úgy vélik, hat évtizeden belül a várható élettartam elérheti a száz évet is. David Leon professzor szerint egyelőre nem látni, mi lehet a ennek a felső határa.

Abban, hogy ki mennyi ideig él, egészen biztosan döntő szerepe van a szociális és gazdasági háttérnek, de emellett a géneknek, illetve a környezeti hatásoknak is. Nem véletlen, hogy Japánban a legmagasabb a várható élettartam, ahol köztudottan egészségesen táplálkoznak és élnek.

A fentiek fényében sem valószínű, hogy a várható életkor a végtelenségig nyúlna. Kirkwood professzor szerint inkább arra van esély, hogy a jövőben némileg még kitolódik a határ, de idővel ez a tendencia lassulni fog.

2011.04.04 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések